İran Irak’tan toprak mı alıyor?

Maliki İran’ın, Saddam- Şah döneminde yapılan sınır sözleşmesine bağlı kalma arzusunu kabul ediyor.

Alparslan Aslan'ın haberi

Londra’da arapça yayın yapan Azzaman gazetesi İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi’nin Irak Başbakanı Nuri Maliki ile yaptığı görüşmede  iki ülke arasındaki sınır tespiti, İranlı turistlerin güvenliği ve İran rejimi muhalifi ˝ Halkın Mücahitleri˝ örgütünün meselelerini ele aldığını yazdı.

Salihi, Irak hükümetinin kurulmasından sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılarak çok daha iyi olmasını istediğini kaydetti. Salihi Irak’ın yeniden yapılanmasında ve ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Azzaman gazetesinin Irak dışişleri bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haber göre Maliki 1970 yılında Cezair’de, Irak’ın devrik lideri Saddam ile İran’ın devrik Şahı arasındaki yapılan sözleşmesinin İran tarafından yeniden gündeme getirilmesi ve iki ülke arasında komisyon kurularak çalışmaya başlama talebini kabul ettiğini Salihi’ye bildirdiğini ileri sürdü.

Azzaman gazetesi Irak’ın güney vilayetleri ile İran arasındaki sınırın yeniden belirlenmesi için İki ülke tarafından oluşturulan karma komisyonunun çalışma gündemine Irak ve İran’a ait ortak petrol kuyularının alacağını yazdı. Azzaman bu ortak petrol kuyularından İran’ın tek taraflı olarak petrol çıkarıp dünya pazarlarına sattığını da ekledi.

Azzaman gazetesinin haberine göre Irak başkan yardımcısı Adil Abdulmehdi bir süre önce Azzaman’a yaptığı açıklamada İran Başkanı Mahmud Ahmedinejat kendisine İran’ın önceliklerinin başında Irak’la sınırın tespit edilmesi geldiğini söyledi.

Öte yandan uzmanlar Irak’ın İki ülke arasındaki sözde Taluk (Suyun en derin noktası üzerindeki hayalı çizgi) çizgisi olarak bilenen çizgiye bağlı kalırsa aşamalı olarak Şatt el-Arap bölgesinin İran tarafına kayması sonucu Irak’ın toprak kayıp edeceğine dikkat çektiler. Irak sınırları içerisindeki çizgi hareketli olup yavaş yavaş Alüvyon birikmesinden dolayı İran’ın lehine gelişeceğini iler sürdüler. Uzmanlar bu konuyla ilgili 1932 yılında Irak ile İran arasındaki yapılan antlaşmaya bağlı kalınması gerekli dediler. Uzmanlar tarafından İran’ın Irak’la sınırı yeniden belirlemeyi gündeme getirmesinin arkasında bu bölgedeki değerli madenler ve petrol zenginlere göz dikmesi olarak değerlendirildi.

HaBertaraf.com

Dünya Haberleri