Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Fazıl Şenel, ''Irak'taki temaslarımızda, tahrip olmuş durumdaki 40 inçlik petrol boru hattının yeniden yapımı konusunda yardım istediler. Biz de hazır olduğumuzu söyledik'' dedi.
Şenel, bir konferans vermek üzere geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir enerji üssü olma konusunda ciddi mesafe katettiğini, boru hatlarını başarıyla planladığını, projelendirdiğini, inşa ettiğini ve işlettiğini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içerisinde gerçekleştirdiği Irak ziyaretine katıldığını ve önemli temaslarda bulunduklarını belirten Şenel ''Irak'la ilgi durum şu. Irak'ta petrol var. Petrolü Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile getiriyoruz. 40 ve 46 inçlik iki hat mevcut. 46 inçlik olan şu anda aktif şekilde çalışıyor. Ama 40 inçlik olanın Irak'taki bölümü, savaş ve uzun süre kullanılmaması sonucu gerçekleşen çürüme nedeniyle kullanılamaz durumda'' dedi.
Irak'taki temaslarda, Irak yetkililerin kendilerinden 40 inçlik hattın yeniden yapımı konusunda yardım istediğini belirten Şenel, şöyle devam etti:
''Biz de bu konuda hazır olduğumuzu söyledik. Irak'a inceleme yapmak üzere bir teknik heyet göndereceğiz. Hattın Kerkük'ten sınırımıza kadar olan kısmının yapılması konusunda desteğimizi sunacağız. Eğer arzu ederlerlerse, biz yapar ve işletiriz. Her türlü olasılığı değerlendireceğiz.
Irakta'ki muhataplarımız, görüşmemiz sırasında her alanda beraber çalışmayı istediler. Türkiye'yi tanıyorlar ve seviyorlar. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nı 1977'den beri işletiyoruz. Bir sıkıntımız olmadı. O kadar savaş geçti, halen sorunsuz işletiyoruz. Bu hattın kapasitesi 70,5 milyon ton. Savaştan önce biz 82 milyon ton petrol taşımışız. Bu süreçte özel kimyasallar kullanılıp kapasite artırılmış. Biz Irak'ta çok iyi çalışmışız, bizden memnunlar. Bu nedenle diğer hattı da birlikte aktifleştirmek ve kapasiteyi artırmak istiyorlar.''
Söz konusu kapasite artırımının, yalnızca Kerkük petrolü için olduğuna dikkati çeken Şenel, ''Görüşmelerimiz sırasında, bize master planlarını gösterdiler. Basra'dan Zaho'ya kadar 2-3 petrol boru hattı yapmayı ve Basra petrolünü de Türkiye üzerinden taşımayı planlıyorlar. Bu bize Türkiye'ye güveni gösteriyor. Bu önemli. Umarız plan gerçekleşir. İki hattımız var, üçüncüyü de yaparız. Tabi ki bunlar hep anlaşmaya bağlı. Şu an proje aşamasında'' diye konuştu.
DOĞAL GAZ
Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin, 2008 yılında 38 milyar metreküp olduğunu, ifade eden Şenel, 2009'da krizin etkisiyle fiyatların arttığını ve tüketimin 32 milyar metreküpe düştüğünü bildirdi.
Şenel, 2010'da fiyatların istikrarı koruması, Türkiye'nin global krizden kurtulması ve 69 ile doğalgaz götürülmesi sayesinde, tüketimin 39,5 milyar metreküp olduğunu belirterek, ''Bu yılki hedefimiz 40 milyar metreküp'' dedi.
Irak'ta petrolün yanı sıra doğalgaz da bulunduğunu ifade eden Şenel, ''Hem de ciddi manada var. Ancak, çıkıyor ama satılmıyor. Çünkü satacak boru hatları yok. Bu nedenle 20 metrelik bacalar oluşturup, ucundan gazı ateşliyor ve orada yakıyorlar. Çünkü serbest bırakırsanız bir yerde patlama olur, zehirler, farklı şeyler olur. Türkiye'de 2009 yılında 32 milyar metreküp doğalgaz tüketilmişken, aynı yıl Irak'ta satılamadığı için yakılan doğalgaz miktarı 15 milyar metreküp. Yani tüketimimizin yaklaşık yarısı'' dedi.
Irak yönetimine Türkiye'nin doğalgazdaki tecrübelerini anlattıklarını belirten Şenel, ''Hatta doğalgaz açısından Türkiye'ye bağlanmanın, Avrupa'ya bağlanmak anlamına geldiğini anlattık. 'Avrupa'ya ve büyüyen Türkiye ekonomisine doğalgaz satmak istiyorsanız, buyurun yardımcı olalım' dedik. O konuda da master planlarını gösterdiler ve destek beklediklerini belirttiler. Yap-işlet-devret modeliyle boru hattı yapmak istiyorlar. 'Bu şekilde yapın, buyurun beraber çalışalım' dediler. Bununla ilgi de kendileriyle görüşeceğiz. Olur ya da olmaz. Gayret edeceğiz'' diye konuştu.