2003 yılında başlayan işgalin ardından Irak, şiddet olaylarıyla anılır hale geldi. Öyle ki, infilak eden bomba yüklü araçlar ve silah sesleri bu ülkede sık rastlanan, hatta hemen her gün yaşanan olaylardan oldu.
Şiddete teslim olan ülkede, sivil kayıplara hemen hergün yenileri eklendi.
Rakamlar ise çelişkili... Irak’taki sivil kayıpları takip altına alan ve bunun için resmi rakamlar, morg kayıtları ve basında çıkan haberleri karşılaştıran bir izleme örgütüne göre, bu ülkede yedi buçuk yıl içinde ölen sivillerin sayısı 97 bin ile 106 bin arasında.
İngiliz tıp dergisi Lancet ise, 2006 yılında, Irak’ta sivil kayıpların sayısının 600 bini geçtiği tahminine yer vermişti. Ülkede sivil kayıplar gözönünde bulundurulduğunda en kanlı geçen dönem, işgalin başladığı 2003 yılının Mart ayı ve sonrasındaki Nisan ayı...
İşgalin başladığı 2003 yılından bu yana, Irak’ta Amerikan ordusunun verdiği kayıpların sayısı da dört bin 400’ü geçti, yaralananların sayısı ise 32 bine yaklaştı.
İşgalin Maddi Boyutu
Amerikan askerlerinin tamamının çekilmesinin planlandığı gelecek yıl sonuna kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak harcamalarının 800 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.
Ancak bazı ekonomistlere göre, Amerikan ekonomisi ve bütçe üzerindeki etkileri gözönünde bulundurulduğunda işgalin faturası çok daha ağır. Ekonomistler, söz konusu etkiler dikkate alındığında faturanın üç trilyon dolar civarında olacağını dile getiriyor.
Yine de Amerikan ekonomisinin savaş ekonomisi olduğu göz önüne alındığında, bu küresel kriz günlerinde bu harcamaların can verdiği bir kesim de söz konusu...