Süleyman Abdülcelil ve karısı geçtiğimiz on yıl boyunca Hac farizasını eda etme hayali kurdular. Bunun için de sürekli ve yoğun bir şekilde çalışıp dişinden tırnaklarından artırdıkları paraları biriktirerek Hacca gitmeyi planladılar. Ancak ülkedeki işgal ve mezhepçi saldırılar nedeniyle paralarını hayatta kalmak için harcayan çift, biriktirdikleri paraları güvenlikleri için harcamalarından bu vecibelerini yerine getiremiyor.
Abdülcelil, Timetürk’e yaptığı açıklamada, “Hacca gidebilmek için 2001 yılından beri para biriktiriyoruz. Mezhepçi saldırılar nedeniyle yurtlarımızdan çıkmak zorunda kaldığımızdan bu hayallerimiz maalesef suya düştü.” ifadelerini kullandı.
Bu sene hacc farizasını yerine getirenler geçtiğimiz senelere oranla ciddi bir yükseliş gösterse de (Saddam döneminde 33 bin ken şu anda bu rakam 30 bin civarında) bu, Hacca gitmek isteyen herkesin gidebildiği anlamına gelmiyor. Tersine bir çok insan hacca gitmekten umudu kesmiş durumda.
Ekonomik Durum Etkiliyor
Ülkedeki işsizlikten yakınan Bağdad’taki din adamlarından Şeyh Abdullah Ahmed, şu şekilde konuştu: “Ekonomik durumların giderek kötüleşmesi sonucu yüzlerce insan istese de hacca gidemiyor. Bir çok Iraklı sadece işinden olmakla kalmadı aynı zamanda evlerinden de oldu. Ellerinde kalan çok az parayla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bu nedenle de hacc farizasını süresiz olarak ertelediler.”
68 yaşındaki Süheyla Mahmud ise hiçbir zaman hacca gidemeyeceğini çünkü yıllardır biriktirmekte olduğu parasının çalındığını ifade etti. Mahmud, “Evime giren hırsızlara paramı almamalarını çünkü onu hacc için biriktirdiğimi söyledim. Bana güldüler, paranın kendi ellerinde çok daha faydalı olacağını söylediler.” dedi.
Maliyetli hayal
Bir çoklarının Irak’ta ayda yüz dolar maaş aldığı ve çok düşük ücretlere mahkum olduğu, bu durumun da yaşam koşullarını çok kötü bir şekilde etkilediği ve insanların yaşam kalitesini oldukça düşürdüğü belirtiliyor.
İnsanlar, hacca gidebilmek için bir kişinin maaşının ancak beş katının yeterli olabileceğini ifade ediyor. Özellikle Irak savaşından sonra giderek fakirleşen Irak halkının bir çoğunun hacc farizasını yerine getirmekten ümidi kestikleri kaydediliyor.
Uzmanlar bir çok Iraklının yıllar boyunca biriktirdikleri paraları ya silahlı çetelere kaptırdıklarını ya da rehine olarak alınan akrabalarını kurtarmak için fidye parası olarak ödediklerini, bu yüzden de hacc rüyasının bir çok Iraklı için hayal hatta ütopya haline geldiğini söylüyorlar.