Başbakan Erdoğan'ın milli güvenlik dersinin kaldırılacağını açıklamasının ardından Yeni Asya gazetesi, manşetinden inkilap tarihi dersinin de kaldırılmasını istedi.
İşte Yeni asya gazetesi'nin manşetinden verdiği o haber;
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren Millî Güvenlik dersinin kaldırılacağının açıklanması kamuoyunda memnuniyetle karşılanır ve güçlü bir destek bulurken, bu dersteki konuların Sosyal Bilgiler, Vatandaşlık Bilgisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi gibi derslere dağıtılarak okutulacağına dair beyanlar ise eleştiriliyor.
KONULAR GENEL TARİH İÇİNDE İŞLENMELİ
Bu bağlamda Millî Eğitim Bakanı Dinçer'in Millî Güvenlik dersi için ifade ettiği “Dünyada başka örneği yok” tesbitinin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi için de geçerli olduğuna dikkat çekilerek, bu dersin de kaldırılıp, konularının demokratik bir yaklaşımla Genel Tarih dersi içinde işlenmesi gerektiği vurgulanıyor.
ARTIK OKULLARDA FİŞLENME BİTECEK
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Millî Güvenlik dersinin kaldırılacak olmasını sevinçle karşıladıklarını belirterek, “Eğitimin üzerindeki askeri vesayetçilik anlamını taşıyan bu dersin kaldırılması önemlidir. Artık öğretmenler ve idareciler askerler tarafından fişlenmeyecek. Öğrencilere askerî baskı son bulacak. En son baskı Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesinde başörtülü 17 öğrenci derse giren subayların baskı ve tehditleri dolayısıyla sınava giremedikleri için sıfır almışlardı” dedi. Askerlerin okullarda politika yapması da son bulacağını ifade eden Tanrıverdi, “Bilindiği gibi bu dersin içeriğinde iç ve dış tehditler bahsinde İslâmî kesim ‘irtica’ yaftasıyla, Kürt kimliği ise bölücülük yaftasıyla değerlendiriliyordu. Dış tehditler bahsinde ise komşu ülkelerin hepsi düşman kategorisinde değerlendirilirken İsrail dost ve müttefik olarak propaganda ediliyordu. Derse giren subayların sınıfları bir kışla ortamına, öğrencileri de asker pozisyonuna koyan tavırları oldukça rahatsız ediciydi. Eğitim pedagojisinden habersiz subayların okullarda derse girmesi pedagojik açıdan pek çok sıkıntının da nedeni idi” diye konuştu.
İNKILÂP TARİHİ DERSİ DE KALKSIN
MİLLÎ Güvenlik dersinin kaldırılması kamuoyu tarafından olumlu karşılanırken, İlköğretimden başlayarak üniversitelerde de okutulan İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin de kaldırılması isteniyor. Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Millî Güvenlik dersinin kaldırılma amacıyla ilgili ‘’Hiçbir ülkede millî güvenlik dersi gibi bir ders yok. Sadece Polonya’da savunma eğitimi ismiyle bir ders bulunuyor. Hiçbir ülkede askerlerin derse girdiği bir uygulama yok. Bu yönleriyle de AB de bizi çok eleştiriyordu. Doğrusu biz de değişen dünyaya bu vesileyle ayak uydurmuş oluyoruz’’ diye konuştu.
Bakan Dinçer, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin millî güvenlik dersinin kaldırılması kararıyla ilgili sorularını cevapladı. Dinçer, konuya ilgili ön çalışmanın yapıldığını, kendisinin yaklaşık 3 aydır çalıştığını ve bütün hazırlıkları tamam olduğunu belirterek, ‘’Biz konuyla ilgili tüm hazırlıklarımızı yaptık. Bu açıdan dünkü Başbakanımızın duyurusu, bir başlangıç değil, neticelenmiş bir çalışmanın size aktarılmasıydı’’ dedi. Dinçer, bu çerçevede 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren millî güvenlik derslerinin olmayacağını, bu dersin içindeki konuların ilgili derslere aktarılacağını bildirdi.
Dinçer, konunun niteliğine göre sosyal bilgiler, tarih, Atatürk ilke ve inkılâp tarihi, vatandaşlık gibi dersler içinde işleneceğini ifade ederek, ‘’Millî tarih, millî şuur, kimlik, vatan sevgisi gibi konular ilgili derslerde işlenmeye devam edilecek’’ dedi. Sözkonusu derslerin saatinde bir artırım ya da konuya ilişkin öğretmen alımını olup olmayacağının sorulmasına karşılık Dinçer, ‘’Hayır, arttırılmayacak, bu bize ek bir yük de getirmeyecek. Zaten hesaplamalarımız da bu doğrultuda oldu. Biz sadece mevcut derslerimiz içerisinde bu konuları işlemeye devam edeceğiz’’ cevabını verdi. ‘’Müfredat dışında bırakılacak konu var mı?’’ sorusu üzerine de Dinçer, ‘’Sanıyorum olmayacak. Talim Terbiye Kurulu kendi içerisinde bir ön hazırlık yapmıştı. Bana verilen bilgi, öyle bir dışarıya çıkarılacak bir konu olmayacak’’ dedi. Askeri rütbeler gibi spesifik konuların hangi derslerin kapsamında öğretileceği sorusuna da Dinçer, ‘’Onu zannediyorum Talim Terbiye Kurulu, zaman içerisinde gözden geçirir’’ karşılığını verdi. Millî Güvenlik dersinin kaldırılmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığıyla görüşülüp görüşülmediği sorusu üzerine Dinçer, konunun bütün ilgilileriyle görüşmelerin yapıldığını, istişarelerin ardından bu kararı verdiklerini belirtti. Dinçer, ‘’Dolayısıyla verdiğimiz bu kararla ilgili, ilgili tarafların hiçbirisinin ihtilâfı söz konusu değil’’ dedi.
DEMOKRATİKLEŞME ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI
MİLLÎ Güvenlik derslerinin kaldırılmasını eğitimde militarizmin izlerinin silinmesi yolunda önemli bir adım olarak değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, “Eğitimde vesayetin en önemli görüntülerinden biri olarak gördüğümüz Millî Güvenlik Bilgisi Dersi’nin komutanlar tarafından verilmesi konusunun tarihe karışacak olması, sivilleşme ve demokratikleşme adına önemli bir adımdır” dedi. Eğitimin, pedagojik formasyon gerektiren bir meslek olduğunu, “rahat-hazırol-dikkat” komutları sınıflardan yükselirken, eğitimin sivil olduğundan söz edilemeyeceğini her platformda seslendirdiklerini anlatan Ahmet Özer, “Komutanlar, okullarda değil, asıl görev yerleri olan kışla ve cephede işlerini yapmalıdır. Ataması yapılmayan tarih öğretmenleri boşta gezerken, içeriğini en iyi tarihçilerin bildiği dersin komutanlar tarafından doldurulmasını anlamak mümkün değildir. Okullarımız vesayetin değil, bilimsel çalışmanın, özgür düşüncenin ve sivil reflekslerin yerleri olmalıdır” dedik ve eğitim ortamlarının demokratikleşmesi, eğitim programlarının vesayeti meşrûlaştıran öğretilerden arındırılması konusunda geniş toplum kesimlerinin ortak talebini Eğitim-Bir-Sen olarak dile getirdik ve talebimiz yerine gelinceye kadar da dile getirmeye devam edeceğimizi deklare ettik” şeklinde konuştu. Ahmet Özer, bu dersin, 2012-2013 yılından itibaren vatandaşlık bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil öğretmenler tarafından verilecek olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Kaynak: Ahmet Terzi / YENİ ASYA