Ertek, sanat eseri koleksiyonculuğuyla yola çıktıklarını belirterek, zaman içinde "Sektördeki bazı eksiklikleri giderebiliriz." fikriyle sanat galerisi açtıklarını söyledi.
Üç koleksiyoner ortak olarak açtıkları galeriyle sanata ve sanatçıya katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Ertek, "Hepimiz farklı sektörlerde çalışıyoruz. Hepimizin bu galeriye kattığı ve katacağı farklı şeyler var. Burada ortak bir nokta oluşturduk. Öncelikle 9 usta sanatçıyla ilk açılış sergimizi yaptık." dedi.
Mehmet Ali Ertek, Türkiye'nin önde gelen sanatçılarıyla ilk sergilerini yapmanın önemine de değinerek, şunları kaydetti:
"Biz galerimizi ikiye ayırdık. Bir tanesi randevuyla gelinecek şekilde. Diğerini ise genç sanatçıların eserlerine yer vereceğimiz ve herkese açık bir yer olarak düşündük. Koşuyolu'ndaki galerimizde bazı sanatsal etkinlikler de yapacağız. Sanat sohbetleri yapabileceğimiz bir ortam oluşturduk. Aynı zamanda kendi genç sanatçılarımızı keşfetmeye başladık. Genç sanatçılarımızı da usta sanatçılarla tanıştırıp kültür ve bilgi alışverişi olacak şekilde bir düzenleme yaptık."
Sanatla teknolojiyi bir araya getiren projelere imza attıklarının altını çizen Ertek, hayata geçirdikleri yapay zeka sanat danışmanının ise hem teknolojiye uyum hem de sanata farklı değer katmak açısından önemli bir girişim olduğunu dile getirdi.
- "Yapay zeka danışmanı eserler, sanat ve sanatçılar hakkında bilgi verebiliyor"
Galeri kurucularından Adil Zehir ise uzun zamandır resim koleksiyonu yapan 3 ortak olduklarını söyleyerek, "Artık evlerde ve ofislerde tablo koyacak yer kalmadığı bir dönemde bir araya geldik ve bu işi profesyonel olarak yapmaya karar verdik. Koleksiyoner olarak yaşadığımız sıkıntılardan yola çıkarak koleksiyonere ve sanatçıya şeffaf bilgi sunacak bir sanat galerisi için adım attık." dedi.
Mobil oyunlar ve uygulamalar yapan bir teknoloji şirketinin sahibi olduğunun altını çizen Zehir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Teknolojiyi eserlerin sunumunda ve sanatçıların hayatını kolaylaştıracak bazı uygulamalar yapma konusunda kullanırız dedik ve adım attık. Geçen hafta ilk sergimizi düzenledik ve bu sergide yapay sanat danışmanı ve küratörü tanıttık. Tamamıyla kendi geliştirdiğimiz bir teknoloji. Üzerindeki kamera insanı algılayıp onunla konuşmaya başlıyor. Gelişmiş bir yapay zeka modeli var ve sanat tarihi, sanat sektörü ve ustalarla ilgili üzerinde çok çalışılmış makine öğrenmesi var. Yapay zekayla karşılıklı konuşabiliyorsunuz. Size eserler, sanat ve sanatçılar hakkında bilgiler verebiliyor."
Adil Zehir, sanat danışmanının sınırları belirlenmiş bir yapay zeka olmadığına vurgu yaparak, sanat bilgisiyle donatılmış bu yapay zekaya sanat alanında her şeyin sorulabileceğini sözlerine ekledi.
Koşuyolu'ndaki İmza Sanat Garden'da açılan sergi, randevu alınarak gezilebilir. Sergide Ahmet Yeşil, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Yalçın Gökçebağ, Resul Aytemür, Veysel Günay, Mahir Güven, Çerkes Karadağ, Fevzi Karakoç ve Şahin Paksoy’un eserleri yer alıyor.