İmam Hatip MEZUNLARINA MÜJDE

Ali Bardakoğlu'ndan İmam Hatip mezunlarına müjde

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, nüfus hareketliliğinin en ücra noktalarda görev yapan bir kurum olan Diyanet'i etkilediğini belirterek, ''Bu durumu aşmanın en makul çözümlerden birisi nüfusu hayli azalmış köy ve mezralarda bir kısmı mevsimlik ve o yere çakılı sözleşmeli kadrosuna geçmek, nüfus yoğunluğu olan yerlerde ve şehirlerde ise daimi kadroyla din hizmet sunmaktır'' dedi.

Bardakoğlu, Türkiye genelindeki 12-13 bin olan camide din görevlisi açığını, sözleşmeli veya fahri imamlarla ya da lokal tedbirlerle kapamaya çalıştıklarını söyledi.

Başkanlığın diğer kurumlara geçişlere ciddi sınırlamalar getirdiğini, dolayısıyla kadro yetersizliğinin muvafakat verilmesinden kaynaklanmadığını vurgulayan Bardakoğlu, kadro sıkıntısının asıl nedeninin, Türkiye'de göç ve şehirleşme hareketine uygun kadro düzenlemesinin bulunmayışı olduğunu savundu.

Ülke nüfusun 4'te 3'ünün şehirlerde yaşadığına, ancak Başkanlık kadrolarının yarısının köylerde olduğuna işaret eden Bardakoğlu, ''Bir köyde 5-10 hane kaldı diye din görevlimizi oradan çekmeye kalktığımızda da başka problemler nüksediyor'' dedi.

Şehirlere göç edenlerin yeni yerleşim alanlarında yeni camiler yaptığını dile getiren Bardakoğlu, 300-500 hanelik bu yerleşim yerlerindeki camilere kadro sıkıntısı nedeniyle atama yapılamadığını ifade etti.

Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Büyükşehirlerdeki bu yeni yerleşim bölgelerinde din hizmeti çok daha fazla önem taşıyor. Dindarlığın şehirleşmesinden, dinin toplumsal, sosyal ve kültürel hayatımızı desteklemesinden söz ederken, aynı zamanda da şehirlere dışardan gelenlerin kent hayatına intibak edememesinin problemlerini yaşarken, yeni oluşan bu bölgelerde din hizmetinin ve din görevlisinin olmaması da ayrı bir sıkıntı kaynağı oluyor.

Nüfus hareketliliğine paralel bir personel politikasının tüm kumu kurumlarında yeterince oluşmamış olması bizim için sıkıntı yaratıyor. Çünkü nüfus hareketliliği en çok bizi etkiliyor. En ücra noktalarda görev yapan tek kurum olarak biz kaldık. Bu durumu aşmanın en makul çözümlerden birisi, ücra noktalarda ve nüfusu hayli azalmış köy ve mezralarda bir kısmı mevsimlik ve o yere çakılı sözleşmeli kadrosuna geçmek, nüfus yoğunluğu olan yerlerde ve şehirlerde ise daimi kadroyla din hizmet sunmaktır. Bunun için tüm kurumlarda köklü bir personel rejimi değişikliğine, Personel Kanunu'nda ciddi bir değişikliğe ihtiyaç vardır''

Bardakoğlu, Diyanet İşleri başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı'nın TBMM'de yasalaşmasıyla 5 bin kadrolu din görevlisi atama izni alacaklarını, Maliye Bakanlığından da 4 bini imam-hatip, bini müezzin olmak üzere 5 bin sözleşmeli personel kadrosu istediklerini söyledi.

Ancak bu kadroların ne kadarının, ne zaman geleceğinin henüz belli olmadığını anlatan Bardakoğlu, atamaların, 2010'un ikinci yarısıyla 2011'de yapılacağını dile getirdi.

Bardakoğlu, fahri ve sözleşmeli imamlarla, bu alanda görev yapmak isteyenlere KPSS'ye girmelerini önerisinde bulundu.

Yaşam Haberleri