UÇAN OFLULAR TARİH YAZDI
Tarihi kayıtlarda, Türkiye’de kanat takıp uçan 7 kişin bulunduğu, bunlardan da 3’ünün Trabzon’un Of ilçesinde yaşadığı belirtildi. Araştırmacı Haşim Albayrak, kanatla uçan ilk Türk olan Molla Uzun Hasan’ın Hazerfen Ahmet Çelebi’den önce uçtuğunu açıkladı.
Kanat yapıp uçanlardan biri olan Veli Direko’nun köylüleri, "O’nu bugüne taşıyamadık" diye dert yanarken, Of Belediye Başkanı Oktay Saral ise, "Son derece önemli bir olay ama yeteri kadar aydınlatılamamış. Kaymakamlıkla bağlantıya geçip Of’un havacılık tarihindeki yerini ciddi bir şekilde araştırmayı düşünüyorum" dedi.
UÇAN İLK TÜRK OFLU’DUR!
Türk havacılık tarihi ile ilgili yapılan araştırmaları değerlendiren Araştırmacı-Yazar Haşim Albayrak, "Çok önemli araşırmacılarımızın yaptığı tespitlere göre 7 kişi kanat takıp uçmuştur. Bunlardan 3’ünün Trabzon’un Of ilçesinde bu denemeleri yapması önemli bir ayrıntıdır" dedi.
Albayrak, "Molla Uzun Hasan isimli Oflu bir kişi, martıların kanatlarını taklit ederek yaptığı kanatlarla Cos tepesinden Baltacı deresi üzerine, derin uçurumlu Of Çayı yamaçlarından karşıya geçmeyi başarmıştır. Ancak bazı softaların ‘Bu adam şeytandır, öldürün’ şeklindeki teşvikleri üzerine medrese öğrencileri tarafından tutularak öldürülmüştür. Kronolojik sıralamaya göre Oflu Molla Uzun Hasan’ın denemesini 15.- 16. yüzyıllar arasında bir tarihte yaptığı anlaşılmaktadır. Bu duruma göre Hazerfen Ahmet Çelebi’den daha önce uçuş denemesini yaptığı ortaya çıkmaktadır. Ancak o dönemde Trabzon’un uzaklığı, haberleşme olanağının da olmaması gibi nedenlerle bu çalışma duyurulamamıştır" diye konuştu.
200 METRE UÇTULAR
Oflu merakını gerçeğe çeviren diğer iki kişinin 19. yüzyıl başlarında yaşadığını kaydeden Haşim Albayrak, eski adı Arşolo, yeni adı Tüfekçi Köyü’nde yaşayan Veli Direko ve Ahmet Hoca’nın uçuş serüvenini şöyle anlatı; "Veli Direko ile arkadaşı Derelioğullarından Ahmet Hoca’nın bir yaz günü vurdukları bir kartalın kanadını, gövdesini, kuyruğunu ve ağırlığını inceleyip kösele, tahta ve yaylardan kanat yaparak uçuş denemesi yapmışlardı. Elmalı tepesinden Ahburun’a 2 kilometre uçmayı denemiş ancak hedeflerini tutturamayıp 200 metre aşağıya inmişlerdir. Bu iki hocanın yeni denemeleri, mahalli idareciler tarafından durdurulurken, bu olayın 1850-1860 yılları arasında gerçekleştiği sanılmaktadır."
Şakir Al (Tüfekçi Köyü Muhtarı); Dedelerimizden öğrendiğimize göre Veli Direko bir sanatkarmış ve çok yetenekliymiş. Keçi derisinden kanat yaparak yüksek bir tepeye çıkmış ve buradan da 400 metre uçmuş. Ama ne yazık ki bu önemli olayı ve uçuş malzemelerini günümüze taşıyamamışız, hepsi kaybolup gitti.
Yılmaz Kara (Veli Direko’nun üvey torunu): Kayalardan uçtuğunu dedem bize anlatırdı. Hayvan derisi ve ağaçlarla kanat yapmış ve tepeden 300-400 metre uçarak bu mahalleye gelmiş. Yaptığı kanatlar, 50-60 yıl öncesine kadar yıkılan evinde duruyordu. Ama sonradan kaybolup gitmiş.
Şerife Sarı (Akrabası, 92 yaşında): Kayınvalidemin dedesiydi. Sanatkârlığının yanında dini bütün bir kişiydi. Tepedeki evlerinin oradan kendisine kanat yaparak uçtuğunu dedem, kaynanam anlatırdı. Onu şikayet etmişler jandarmaya, kanat yapıp uçuyor diye. Karşıki evde bir odası varmış ve orada çalışırmış.
Hasan Sarı (Köylü): "Bu olayı yaşlılarımızdan duyduk. Bizim için efsane birisi. Amerikalı tarihçiler bunu yazmış ancak biz fazla değerlendiremedik. Yıkılan evinin yakınında 7 tane mezar var, birisi Veli Direko’ya ait olduğu söylenir. Ama Ahmet Hoca hakkında fazla bilgi yok. (Pazar53)
lazhaber.com