Türkiye’de İslamcılık denilince akla gelen ilk isim Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara TVNET Programlar Müdürü Veyis Ateş'in hazırldığı Türkiye’nin Birikimi programında İslamcılık konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.
Kara, İslam tarihinde aile yaşamının dört kadın üzerine kurulduğunu, tek kadının ise modern İslamcıların bir yorumu olduğunu söyledi.
İŞTE PROGRAMIN O BÖLÜMÜNDEN KONUŞMALAR
Veyis Ateş: İslamcılık politikadan ve siyasetten ibaret değilse başka nedir?
Prof. Dr. İsmail Kara: Her şeydir
Veyis Ateş: Mesela …
Prof. Dr. İsmail Kara: İbadettir, inançtır, ahlaktır, yaşama üslubudur.
Veyis Ateş: Ben size dindarlık Müslümanlık dediğim zaman o birbirine geçişen kümeleri mi hatırlatacaksınız bir kere daha
Prof. Dr. İsmail Kara: Yeni bir dindarlık teklifi var İslamcılığın…
Veyis Ateş: Nasıl?
Prof. Dr. İsmail Kara: Şimdi bakınız… Vahabilik diye bir şey var değil mi? Mezar ziyaretini aşağı yukarı şirk sayıyor. Bu itikadı bir mesele midir sizce siyasi bir mesele midir? Şirk kelimesi geçiyor değil mi?
Veyis Ateş: Vahabi olduğuna göre itikadı bir meseledir.
Prof. Dr. İsmail Kara: Tabii… Peki, Türkiye’de türbe ziyaretine sıcak bakmayan insanlar, İslamcılar var mı?
Veyis Ateş: Var
Prof. Dr. İsmail Kara: Var değil mi? İlahiyat fakültelerinde biraz böyledir. Laf aramızda. Yakın zamana kadar diyanet işleri başkanlığını türbelerde utanç verici bir tabelası vardı. Yeni kalktı.
Veyis Ateş: Neydi?
Prof. Dr. İsmail Kara: İşte… Türbeleri ziyaret falan…
Veyis Ateş: Aaa… Evet… Mum yakmayın filan…
Prof. Dr. İsmail Kara: Falan filan… Şimdi bakınız bu doğrudan doğruya itikat ile alakalı bir meseledir ve doğrudan doğruya İslamcılık ile alakalı bir meseledir. Yani İslamcılığın itikat anlayışının bir uzantısıdır. Şimdi ben size soru soruyorum ama konuşmak için soru soruyorum ve ben size desem ki :İslamiyet tek kadınla evliliğimi çok kadınla evliliğimi teşvik? Bana ne diyeceksiniz?
Veyis Ateş: Tek kadın diyeceğim.
Prof. Dr. İsmail Kara: Tek kadın diyeceksiniz değil mi?
Veyis Ateş: Diğerlerine izin verir diyeceğim.
Prof. Dr. İsmail Kara: Bu tamamen modern bir yorumdur. Klasik kaynaklarda böyle bir şey bulamasınız, böyle bir tartışma yoktur.
Veyis Ateş: Dört kadına mı teşvik eder?
Prof. Dr. İsmail Kara: Teşvik eder diyenler bile var ama İslam tarihinin yaşama üslubu çok evlilik üzerine kuruludur. Başta Hz. Peygamber Efendimizin hayatı, dört Halife’nin hayatı, ulemanın, fuzelanın hayatı. Biz şimdi bunu görmüyoruz. Bunu şunun için söylüyorum. Bakınız bu fıkıh ile alakalı bir meseledir. Ve burada İslamcılığın görüşü var. Faizsiz bankacılık… Bu faizsiz bankacılık, ki ben buna faizli bankacılığın faizsiz bankacılığı diyorum. Faizsiz bankacılık nereden çıktı. Bakın bu hukukla alakalı bir meseledir. Modern dönemde tartışılan bir meseldir.
Veyis Ateş: Bu nereden çıktı? Buda mı İslamcılığın(….)
Prof. Dr. İsmail Kara: Onda ne şüphe.
Veyis Ateş: Yok mudur?
Prof. Dr. İsmail Kara: Şunun için söylüyorum bunu… İslamcılık dediğimiz aman itikadi alan, ibadet alan, ahlak alanı, siyaset alanı hiç şüphesiz, hatta aşağı inerseniz, hukuk eğitim alanları, İslamcılığın uğraştığı meselelerdir. Çok ciddi olarak bunlarla uğraşıyor. Mesele İslam ve bilim. Bu yeni bir meseledir. Bugün bizim tartıştığımız çerçevede. Onun için İslamcılığı siyasi alana hapsetmek bizi meseleden uzaklaştırır, siyasi alan çok önemli olmakla beraber.
Veyis Ateş: Tamam kabul. Bu saydığınız diğer alt başlıklar ile beraber yeni bir dindarlık tarifi yapılıyor dediniz, doğru mu?
Prof. Dr. İsmail Kara: Yeni bir din, yeni bir dindarlık, yeni bir din anlayışı…