İKÖ'den İsrail'e kınama

İKÖ Şam zirvesinden İsrail'e kınama ve Gazze'ye parlamento başkanı gönderme kararı çıktı.

İslam Konferansı Örgütü'ne (İKÖ) üye ülkelerinin Parlamento Başkanlarının İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması gündemi ile olağanüstü gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirisi yayınlandı. Deklarasyonda devlet terörü olarak nitelendirilen İsrail'in, Mavi Marmara gemisine yönelik kanlı saldırısı ve Gazze'ye uygulanan ambargo kınandı. Ayrıca İKÖ üyesi ülkelerin parlamento başkanlarından bir heyetin Gazze'ye gitmesi kararlaştırıldı. Suriye'nin başkenti Şam'da toplanan İKÖ'ye üye ülkelerin parlamento başkanları, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı masaya yatırdı. Üye ülkelerden 16 meclis başkanı, 6 meclis başkan vekili, 9 heyet başkanı ile aralarında KKTC'nin de bulunduğu 3 gözlemci ülke katıldı.

Gerçekleştirilen toplantının ardından deklarasyon oturum başkanı Suriye Meclis Başkanı Muhammed El Ebraş tarafından okundu. Filistin sorununun bölgedeki sorunların merkezinde olduğunun vurgulandığı bildiride, Filistinli direnişçilerin bağımsız Filistin devleti kurma konusundaki mücadelelerinin hakkı olduğu belirtildi. Filistin Ulusal Birliğinin oluşturulması hedefi ve çabalarının devam etmesi, BM Güvenlik Konseyi'nden insani yardım konvoyuna saldırı suçu işleyen İsrailli liderlerin yargılanması için özel bir uluslararası mahkeme kurulması istendi. Bildiride ayrıca İsrail'in Mavi Marmara'ya yönelik kanlı saldırısı sert bir şekilde kınandı. İsrail'in uluslar arası sularda gerçekleştirdiği saldırı 'korsanlık' ve 'devlet terörü' olarak nitelendirilerek Gazze halkına insani yardım taşıyan masum insanların öldürülmesi kınandı. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a, 31 Mayıs 2010 tarihinde aldığı kararın gereği olarak İsrail hakkında uluslar arası bağımsız bir soruşturma açılması çağrısı yapıldı. Bildiride Gazze'ye yardım konvoyları gönderilmesi ve ayrıca parlamento üyelerinden oluşan bir heyetin gitmesi de yer aldı. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, oluşturulacak heyette parlamento başkanlarının olmasını teklif etti. Bunun üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise bildiride sadece meclis başkanları değil meclis başkan vekilleri ibaresinin olmasının daha doğru olacağını ifade etti. Şahin; "Meclis başkanları gelemeyebilir, bir mazereti olabilir. Bunun için bir esneklik sağlanması açısından bu teklifi yapıyorum" diyerek meclis başkan vekili ibaresinin yer almasını istedi. Daha sonra kararın Suriye Meclis Başkanı Ebraş'ın oluşturacağı heyet kararında mutabık kalındı.

TÜRKİYE OLARAK TEŞEKKÜR BEKLENTİMİZ YOK

Görüşmelerde ayrıca Türkiye'ye yönelik Gazze'ye ve Filistin halkına verdiği destek sebebiyle teşekkür edilmesi ile ilgili olarak bazı ülkeler Mısır ve Ürdün'e de teşekkür edilmesini istemesi üzerine Meclis Başkanı Şahin bildiride Türkiye'ye teşekkür ibaresinin kaldırılmasını istedi. Bazı ülkelerin sadece Türkiye'ye teşekkür edilmesi ile ilgili haklı tepki gösterdiğini ifade eden Şahin, "Burada 30 ülkeden sadece Türkiye'ye teşekkür ediliyor. Bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz bu çatışmalar son bulsun diye bu çalışmaları yapıyoruz. Müslüman olduğumuz için yapıyoruz. Eğer bir zulmün ortadan kaldırılması konusunda bir görev ifa etmişsek bundan sadece onur duyarız. Onun mükafatını Allah verir. Onun için böyle bir teşekkür beklentimiz yok. Olmasa da olur." diye konuştu. Şahin'in bu konuşması katılımcılar tarafından alkışla desteklendi.

CİHAN

Dünya Haberleri