HSYK, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın da elinden alınan özel yetkilerinin de iade edilmesine karar verdi.
Anayasa paketiyle ilgili 12 Eylül referandumunun getirdiği olumlu sonuçlardan biri daha uygulamaya konuluyor. Meslekten ihraç edilen savcıların durumlarını görüşmek üzere dün toplanan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarihî kararlara imza attı. Şemdinli iddianamesi sebebiyle meslekten çıkarılan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın ihraç kararı kaldırıldı. Anayasa değişikliğinden sonra yeniden yapılandırılan HSYK, eski kurulun 5 yıl önce mesleğini bitirdiği savcıya dönüş yolunu açtı. Sarıkaya'ya herhangi bir disiplin cezası verilmesine gerek olmadığına hükmeden HSYK, 'Şemdinli iddianamesinin hukuki kanaat olduğunu, savcının görevi nedeniyle hazırladığı iddianameden dolayı cezalandırılamayacağını' vurguladı. Sarıkaya ile birlikte eski DGM savcısı Hüseyin Altın'un ihraç kararını da kaldıran HSYK, Ergenekon soruşturması sebebiyle özel yetkileri alınan Erzurum'daki savcıların itirazlarını da haklı buldu. Osman Şanal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın yetkileri iade edildi.
HSYK Genel Kurulu, dünkü toplantısında HSYK Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından, meslekten ihraç edilen 12 hakim ve savcının dönüş başvurusunu inceledi. Oyçokluğuyla 2 ismin başvurusu kabul edildi. 12 Eylül'de yapılan anayasa değişikliğiyle yeniden yapılandırılan HSYK, Sarıkaya ile eski DGM Savcısı Hüseyin Altın'ın meslekten ihraç cezasını kaldırdı. Karara, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerin muhalefet ettiği belirtildi. 10 ismin başvurusu ise reddedildi. Başvurusu reddedilenler Danıştay'a dava açabilecek.
Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianameyle biten meslek hayatı, HSYK'nın 'ihraç' kararını kaldırmasıyla yeniden başlayacak. HSYK, Sarıkaya'ya herhangi bir disiplin cezası verilmesine gerek olmadığına da karar verdi. Kurul'un, 'Sarıkaya'nın hazırladığı Şemdinli iddianamesinin hukukî kanaati olduğu, görevi nedeniyle hazırladığı iddianameden dolayı ceza verilmemesi' görüşüne vararak ihraç kararını kaldırdığı öğrenildi. HSYK, Sarıkaya'nın mesleğe kabulüyle ilgili görüşmesinde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Şemdinli iddianamesini hukuka uygun bularak kabul eden kararını da dikkate aldı. Sarıkaya, 5 yıl sonra ihraç kararının kaldırılmasıyla ilgili avukat arkadaşı Murat Araç aracılığıyla kısa bir açıklama yaptı. Sarıkaya, "Verilen karardan mutluyum. Mesleğe tekrar kabul edilecek olursam, yıllar evvel mesleğe başladığımın ilk gününde olduğu gibi aynı heyecanla hizmet etmek isterim." dedi. İhraç kararı kaldırılan Sarıkaya'nın mesleğe kabulü için de sağlık raporu, sabıka kaydı gibi bazı belgelerini tamamlaması bekleniyor. Kurul, bu belgelerin tamamlanmasının ardından Sarıkaya'nın nereye atanacağına karar verecek.
9 Kasım 2005'te, Şemdinli ilçe merkezindeki Özipek Pasajı'ndaki eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi bombalanmış, olayda bir kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturmayı yürütme görevi Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya verildi. Sarıkaya'nın hazırladığı 100 sayfalık iddianame 7 Mart 2006'da kabul edildi. İddianamede, 'sıralı komutanlar' suçlanıyordu. Olayda, terör örgütlerinin yapmış olduğu eylemlerin bir benzerinin kamu görevlileri tarafından yapıldığı vurgulanmıştı.
yaşar BÜYÜKANIT SUÇLANINCA, HSYK DEVREYE GİRMİŞTİ
İddianamede Yaşar Büyükanıt'ın da adı geçiyordu. Büyükanıt, 'Tanırım, iyi çocuklar' açıklaması nedeniyle yargıyı etkilemekle suçlanıyordu. HSYK devreye girdi. Büyükanıt'ı suçladığı gerekçesiyle Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme başlattı. Ferhat Sarıkaya, 20 Nisan 2006'da görevinden ihraç edildi. Karar oyçokluğuyla alındı. Sarıkaya'nın HSYK'ya yaptığı itiraz, 28 Haziran 2006'da reddedildi. HSYK, dünkü toplantısında Ergenekon kapsamında eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturmayı yürütürken eski Kurul tarafından özel yetkileri kaldırılan cumhuriyet savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın itirazını da karara bağladı. HSYK, üç savcının itirazını haklı bularak, özel yetkilerini iade etti. Şanal, Karakullukçu ve Yazıcı'nın, Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na atanması bekleniyor. Üç savcının, Cihaner'i makamında gözaltına almasının ardından önceki HSYK tarafından özel yetkileri kaldırılmıştı. Savcılar, özel yetkilerinin ellerinden alınmalarına karşı Kurul'a itirazda bulunmuştu.
HSYK, eski DGM savcısı Hüseyin Altın'ın da eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'la ilgili yazdığı yazılardan dolayı görevinden alındığı görüşüne vararak, meslekten ihraç cezasını kaldırdı. Altın'ın yaş haddini doldurması nedeniyle mesleğe dönme şansı bulunmuyor. Ancak Altın bu kararın ardından avukatlık yapabilecek. Kurul, ayrıca, eski Erzurum Başsavcıvekili Tarık Gür'ün de özel yetkilerinin iadesine karar verdi.