Kuruldukları dönem (1967, 1971) Türkiye sanayisinin daha emekleme dönemiydi. Ülkede yeni- yeni sanayileşme hamleleri yapılmaktaydı. O şirketlerden ikisi, Edip İplik ve Meges Boya, yaklaşık 40 yıl sonra, daha fazla yollarına devam edemeyerek Türkiye sanayi hayatından çekilme kararı aldılar.
O şirketlerden bir olan Meges Boya 1967'de İstanbul Kağıthane’de kuruldu. Şirket daha sonra Alman BASF ile stratejik ortaklığa gitti; ancak Alman ortaklıkla da işler yürümedi ve şirketin yabancılara satışı gündeme geldi; bu süreç ise 5 Kasım'da kesintiye uğradı.
Meges Boya'yı Almanlar almıştı
Alman BASF Aktiengesellschaft şirketi, Meges Boya Sanayii ve Ticaret AŞ`nin 75,456`lik hissesini 2006'da devraldı. Dünyanın lider kimya şirketi BASF, ana ortağı olduğu Meges'in satışı için düğmeye basmıştı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 2. Ulusal Pazar'da işlem gören Meges Boya'nın sermayesinin yüzde 75,46'sına sahip olan BASF Construction Chemicals GmbH, elindeki Meges hisselerinin satışı için yabancı bir şirketle görüşmelere başladı.
Meges Boya ile ilgili olarak BASF Vekili Avukat Ahmet Sağlı tarafından 8 Eylül'de borsaya yapılan açıklamada, müvekkil şirket BASF Construction tarafından, BASF'ın Meges Boya'da sahip olduğu hisselerin satın alınmasına yönelik olarak yabancı bir şirketin görüşme talebi olduğu ve görüşmelere gizlilik çerçevesinde başlandığı ifade edildi. Açıklamada, ileride oluşabilecek kesinleşen gelişmelere bağlı olarak Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde kamuoyuna gerekli bilgilendirmelerin yapılacağı kaydedildi.
Şirket tarafında 5 Kasım'da yapılan açıklamada ise: BASF tarafından iletilen açıklamada müvekkil şirketin sahip olduğu Meges Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin hisselerinin satın alınmasına ilişkin olarak yabancı bir şirket tarafından yapılan teklife yönelik görüşmelerde herhangi bir anlaşma zemini bulunamamış olduğu ve görüşmelere son verildiği ifade edilmiştir." açıklaması yapıldı.