Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39 artışla 11 milyar 390 milyon dolara yükseldi. Sektörler bazında ihracatın yüzde 88'i sanayiden, yüzde 9'u ise tarımdan geldi
TİM verilerine göre Türkiye'nin 2008 nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,16 artışla 11 milyar 390 milyon dolara yükseldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, TİM'in kayıt rakamlarına göre nisan ayı ihracat rakamlarını, Kütahya'daki Güral Harlek Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Satıcı'nın açıkladığı verilere göre, geçen ay ihracat yüzde 39,16'lık artışla 11 milyar 390 milyon 779 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen ay 11,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Sektörler bazında ihracatın yüzde 88,4'ü sanayiden, yüzde 9'u ise tarımdan geldi.ZEYTİNDE GERİLEME
Nisanda bir önceki yılın aynı ayına oranla en büyük ihracat artışı yüzde 80,69 ile çimento ve toprak ürünlerinde yaşanırken, sadece zeytin ve zeytinyağında gerileme oldu. Zeytin ve zeytinyağındaki düşüş yüzde 23,13 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı, yüzde 80,69 ile çimento ve toprak ürünleri, ikinci olarak da yüzde 61,98 artışla demir çelik ürünlerinde oldu. Miktar olarak en fazla ihracatı aynı ay, 10 milyar 71 milyon 488 bin dolarla sanayi sektörü gerçekleştirdi. Nisan ayında tarım sektöründe 1 milyar 24 milyon 748 bin dolar, madencilik sektöründe ise 294 milyon 543 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.
ALMANYA İLK SIRADA
Nisan ayında Türkiye ihracatında ilk 20 ülke ise Almanya, İtalya, İngiltere, Rusya Federasyonu, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Romanya, ABD, Yunanistan, Irak, Hollanda, Bulgaristan, Ukrayna, İsrail, Polonya, Belçika, Suudi Arabistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Azerbaycan-Nahcıvan olarak sıralandı. İlk 20 ülke, toplam ihracatın yüzde 68'52'sini oluşturdu. Türkiye'nin nisan ayında 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirdiği tek ülke yine Almanya oldu.
BOĞULMAKTAN KORKUYORUZ
Toplantıda konuşan Oğuz Satıcı Türkiye'nin son derece ilginç gelişmeler yaşadığı bir dönemden geçtiğini belirtti. Satıcı, Su zayıf gemimizin bordosuna çarpıyor, bizi maddi olmaktan çok manevi olarak zorluyor. Belirsizliklerden, olası bir siyasi istikrarsızlıktan, küresel krizin veya çalkantının bizi boğmasından korkuyoruz" dedi.
Demokrasi adına korkulmalı
TİM Başkanı Oğuz Satıcı siyasi istikrarsızlıktan ekonomi adına değil demokrasi adına korkulması gerektiğini belirtti. Oğuz Satıcı, Korumaya çalışmamız gereken şey siyasi istikrar değil demokrasimizdir dedi.
Dış ticaret rakamı revize edilmeyecek
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bekledikleri dış ticaret rakamlarını revize etmeyeceklerini bildirdi. Tüzmen, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 11. Avrasya Ekonomi Zirvesi öncesinde gazetecilerin ihracat rakamlarına ilişkin sorularını yanıtladı. Nisan ayında ihracatın, ithalattan yüzde 8,7 daha fazla arttığına işaret eden Tüzmen, Esas görmemiz gereken rakam, ihracatın ithalatı karşılama oranıdır. Bu da yüzde 62'lerden yüzde 67,2'ler civarına ilerledi. Bu da bizim için güzel bir rakam şeklinde konuştu. Kürşad Tüzmen, dış ticaretin Türkiye'nin yaşadığı bütün sıkıntılara rağmen gayet olumlu şekilde yoluna devam ettiğini söyledi. Tüzmen, nisan ayında otomotiv sektörünün yüzde 50'nin üzerinde ihracat artışı sağladığını, çimentoda yüzde 74, makine imalat sanayi ve kimya sanayinde yüzde 40, demir çelikte yüzde 45 oranında artış kaydedildiğini bildirdi. 1,30'lara gelen YTL- dolar paritesinin de etkilerinin görüldüğüne işaret eden Tüzmen, ithalat ile ihracat artışındaki farkın kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.