Analistler, şirketin asgari değeri konusunda 700 milyon dolar seviyelerini gösterirken, ihalede bu rakamın yukarılara çıkması bunun da şaşırtıcı olmayacağı beklentisi hakim.
Libya’da bulunan Türk vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesinde aktif görev üstlenerek dikkatleri üzerine çeken İstanbul Deniz Otobüsleri’nde (İDO) özelleştirme için geri sayım sürüyor. 31 Mart’ta başlayacak özelleştirme ihalesine Koç, Ulusoy, Tepe-Akfen Ortak Girişimi gibi ünlü holdinglerin de yer aldığı 8 şirketin teklif vermesi bekleniyor.
Gelişmeleri yakından izleyen kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Şubat’ta satışa çıkardığı şartnameleri şu ana kadar 11 şirket satın aldı. Ancak bu şirketlerden U.N Ro-Ro İşletmeleri, Koç Grubu, Global Liman İşletmeleri, Stena AB, Tepe-Akfen Ortak Girişimi Grubu, Yılmaz Ulusoy, Albayrak Holding ve Yıldırım Holding A.Ş’nin ihaleye katılması bekleniyor.
İsveçli Türk ortakla girecek
İhaleyi yakından izleyen piyasa analistleri, şirketin taşımacılık alanında ‘tekel’ konumunda olduğuna işaret ederek, “Bu durum şirketin piyasa değerini de olumlu yönde etkiliyor. Şirketin Avrupa’nın en büyük filosuna sahip olması da fiyatı yukarıya doğru taşıyor” bilgisini verdi.
Analistler şirketin asgari değerinin 700 milyon dolar seviyesinde olduğunu söylerken, bu rakamın daha yukarıya gitmesinin kimseyi şaşırtmayacağını ifade etti.
İDO özelleştirmesinde Koç, Ulusoy, Tepe gibi ünlü grupların yer alması fiyat konusunda kıran kırana bir rekabet yaşanacağının işareti olarak yorumlanıyor. Türk şirketlerinin yanı sıra İsveç merkezli Stena ve Amerikalı Kohlberg Kravis Roberts&CO (KKR) yatırım fonu da ipi göğüslemek için çalışacak. 2007’de U.N Ro-Ro şirketini 910 milyon euroya satın alan Amerikalı fonun ihalenin en önemli adaylarından birisi olması bekleniyor. 2010’da 15.1 milyon yolcu, 3.2 milyon araç, 1.6 milyon parça yük taşıyan İsveçli Stena ise Kabotaj Kanunu nedeniyle ihaleye tek başına giremiyor. Bu nedenle yanına muhakkak bir Türk yatırımcı almak zorunda.
İhaleye ayrıca Albayrak Grubu ile Yıldırım Holding de katılıyor. 2004’te Türkiye’nin krom tekeli konumundaki Eti Krom’u özelleştirmeden satın alarak dikkatleri üzerine çeken Yıldırım Holding, Gebze limanını satın alarak buraya ciddi anlamda yatırım yapmıştı.
Uzmanlar, daha önce İsrailli Ofer Grubu ile Galataport İhalesi’ne katılan Mehmet Kutman’ın şirketi Global Grubu’nun da potansiyel alıcılar arasında yer almasını dikkat çekici buldu. Global Liman İşletmeleri halen Kuşadası, Antalya ve Bodrum Limanı’nı işletiyor. Piyasa analistleri, daha önce ihaleye katılacağı öne sürülen Sabancı, Zorlu ve Boydak gruplarının ihaleye ilgi göstermemesini ise şaşırtıcı buldu.
Yüzer hastane olacak
Bu arada İDO feribotlarından birinin yüzer hastaneye çevrilerek Libya’ya gönderileceği öğrenildi. Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge’nin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Feribotlar, ambulanslar ve gerekli personelle yola çıkacak.
2 tarafla da temasta olan tek ülke Türkiye’dir. İnsani yardım gerçekleştiriyoruz. Anlaşma oldu, yaralıları feribotla Türkiye’ye getireceğiz” dedi.
Taşımacılık tekeli konumunda
2010 yılında 7 milyon araç ve 100 milyon yolcu taşıyan İDO ikiye bölündü ve şehir hatları hizmetleri özelleştirme kapsamı dışına çıkarıldı. Deniz otobüsleri, feribotları ve iskeleleri satışa çıkarılan şirket geçen yıl toplam 371 milyon lira ciro elde etti. Şirketin 2011 yılı toplam ciro hedefi 380 milyon lira civarında.
100 milyon kişiyi taşıyor 71 milyon TL kar ediyor
Toplam gelir: 371 milyon lira
Toplam kar: 71 milyon lira
Yolcu sayısı: 100 milyon
Yıllık araç taşıma: 7 milyon
İskele sayısı: 33
Hat sayısı: 19
Hızlı feribot sayısı: 10
Deniz otobüsü sayısı: 25
Arabalı vapur: 17