İDO bu kez çift biletle soyuyor

İDO'daki oyunların sonu gelmiyor. Halkın parasını almak için her fırsatı kullanan İDO, şimdi de bir koltuğu 2 kişiye satıyor

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) özelleştirilmesiyle başlayan 'halkın parasını alma' oyunlarının sonu gelmiyor. Esnek ve dinamik adlarıyla fiyatları sürekli değiştiren İDO FirstClass diyerek parası olana da öncelik tanımaya başladı.

Erken bilet almayı da sınırlayan İDO, vatandaşları gişelere yönlendirirken son olarak da aynı koltuğu bir kaç kişiye birden satıp çifte kazanç elde etmeye başladı. Pahalıya aldığı biletin sarsıntısını atlatamayan tüketici, bir de koltuğunun dolu olduğunu görünce şaşkına dönüyor. Erken gelen koltuğu kaparken, diğer yolcu ise mecburen ayakta gidiyor.
 
Öte yandan esnek fiyat politikası adı altında yapılan satışlarda, ancak 3-5 biletin ucuza satıldığı, geri kalanın fahiş fiyatlarlatüketiciye sunulduğu belirtiliyor. Özelleştirme öncesi 17 lira olan Yenikapı-Armutlu seferi 36 liraya çıkarken, 125 lira olan araçlı Bandırma-Yenikapı seferi esnek fiyatla 228 liraya kadar çıkabiliyor. Böylece 3 kişilik aileninaraçlıyolculuğu 412 lirayı bulabiliyor.
 
HALKI ÇILDIRTAN UYGULAMALAR
* Araçlar zamanında kalkmıyor.
* Ekspres seferlerde bile mola veriyor.
* Telefonlabiletimi aldım. Seyahat saatim geldiğinde biletimin olmadığını söylediler.
* Şikayetlerimi anlatmak istediğimde muhattap bulamıyorum. Çağrı merkezi sadece 'haklısınız' kelimesini biliyor.
* Yalova arabalı vapurunda gece saatlerce bekledim. 20 TL veren araçlar, önüme geçti. Onlar da tıkanınca sistem çöktü.
* Bir şişe suyu vapurun içinde 2.25 TL'ye alabiliyorsunuz.
* Yalova-Yenikapı arası 1.5 saatken 2 saat 10 dakikaya çıktı.
* İnternetten bilet alırken, her işlemi kendim yapıyorum ama yine de 6 TL hizmet bedeli ödüyorum.
 
RAKAMLARLA İDO
Haziran 2011'de özelleştirildi. 861 milyon dolara Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu aldı. 33 hat ve 36 iskelede, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot ve 17 arabalı vapur ile hizmet veriyor. 2011'de 53 gemi ile 53 milyon yolcu ve 7.6 milyon araç taşıdı. Günlük ortalama 150 bin yolcu, 20 bin araç taşıyor.
 
SAVUNMADA SORUN VAR!
Şikayetler üzerine İDO alelacele bir açıklama yaparak 'araç fiyatlarını 1.5 aylığına hafta içi sabitledik' diye reklama çıktı. İDO CEO'su Önder Sezgi ise demeç verip "Yanlışımız varsa geri adım atarız" sözleriyle durumu kurtarmaya çalıştı ama attıkları 'geri adım'ın içindeki oyun çabuk ortaya çıktı.
 
Sezgi, nedense araç fiyatlarını sabitlerken şoförden aldıkları 'esnek' ve 'dinamik' ücretten bahsetmedi. Bursa-Yeni kapı 75 lira duyuruldu ama araç kendi kendine gidemeyeceğine göre fiyatın 100 lira olacağı saklandı. Sezgi'nin "Hemen para kazanalım düşüncemiz yok" sözleri de tepki çekti.
 
Vatandaşlar, öne geçmek için bile 20 lira alınmasının, cam kenarına farklı ücretin, geç bilet alanın fazla ücretle cezalandırılmasının, 'daha fazla para kazanmaktan' başka hangi amaçla yapıldığını merak ediyor.
 
Sezgi'nin 'esnek' fiyatı "Eski sistem ihtiyaca cevap vermiyordu" diye savunması da dikkat çekti. Vatandaşlar, "Eski sistem halkı koruyordu. Acaba, şirketin fazla para kazanma ihtiyacına mı cevap vermiyordu?" diye soruyor.
 
Kaynak: TAKVİM

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri