Huyu değişen, tiroidine baktırmalı!..

En önemli sebebi iyot eksikliği olan guatr hastalığı, ülkemizde Doğu Karadeniz ve İç Anadolu'da yaygın olarak görülüyor

Türkiye'den Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, guatr hastalığının?en sık görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, kansere kadar gidebilen tiroit fonksiyonlarındaki değişikliklerin basit belirtilerle ortaya çıktığını söyledi. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde görülme oranı %50'lere kadar çıkan guatr hastalığının en önemli belirtilerinin yorgunluk, sinirlilik, boyunda şişlik, aşırı zayıflama ya da kilo verememe olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündoğdu, “Tiroit hastalıklarında, daha önce belirti vermeyen psikolojik problemler ortaya çıkabiliyor. Çok hormon üretimi ile birlikte olan olan hipertiroitlerde sinirlilik, ani çıkışlar, saldırganlık hali olabilir. Hipotirodilerde ise içine kapanma ve depresyon hali oluyor. Hormonal durumu düzeltmek yani tiroit hastalığını tedavi etmek bu psikolojik durumu da olumlu etkiliyor” dedi.

TİROİT KALBİ ETKİLER

Tiroit fonksiyonlarındaki bozukluğun en önemli etkilerinden birinin de kalp üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğdu, “Guatr aslında tiroit bezinin büyümesidir. Tiroit bezinin çok çalıştığı hipertiroidi ile az çalıştığı hipotiroididir. Tiroit hormonu eksikliğinde kalp atışlarında yavaşlama, fazlalığında ise hızlanma ve ritm bozuklukları ortaya çıkar. Her iki durumda da tedavi edilmezse kalp yetersizliği ile sonuçlanabilir” diye konuştu.

KANSERE DÖNÜŞEBİLİR

Tiroit fonksiyonlarındaki değişikliklerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gündoğdu, “Her guatr kansere dönüşmüyor. Sadece iyileşmesi mümkün olan guatr ihmal edilirse ya da ilaç tedavisine cevap alınmazsa cerrahi müdahale gerektirebilir. Gençlerde ve yaşlılarda tiroit nodüllerinde kanser görülme oranı %15-40'tır. Normal erişkinlerde tek nodülde kanser görülme oranı %10-20'dir” dedi.

YORGUNLUK VE AŞIRI UYUMA İSTEĞİ VARSA...

Metabolizmayı kontrol eden tiroit hormonu yeterli üretilmezse; kolay kilo alınır, kilo vermek zorlaşır, oksijen tüketimi azalır, yorgunluk, kalp atışlarında yavaşlama, daha çok uyuma isteği, kolesterol artışı, deride kuruma, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri