HÜRKUŞ'a ilgi artıyor

Türk Hava Kuvvetleri, uçağın prototipini beğendi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, "(HÜRKUŞ) Şu anki dış temaslarımız gösteriyor ki biz bu uçakları teslim edene kadar olan sürede bunların arkasının geleceği ve yeni bir takım siparişler, ihracat ağırlıklı siparişler olabilir" dedi.

Ertem, yaptığı açıklamada, Türk Hava Kuvvetleri'nin HÜRKUŞ'un prototipini beğendiğini söyledi.

"Türk Hava Kuvvetleri, 15 uçaklık bir seri siparişi verdi" diyen Ertem, bu siparişin 40 adet de opsiyonu olduğunu kaydetti.

Ertem, çalışmalara başladıklarını ve yardımcı sanayi firmalarına kendileriyle ilgili parça siparişleri verdiklerini dile getirerek, "Bu parçaların ilkinin gelmesi 1.5-2 yıllık zaman alıyor. O nedenle bizim de ilk uçağı teslimimiz 4'üncü yıla kadar sürüyor. 4'üncü yılda ilk teslimatı yaptıktan sonra onu takip eden yılda kalan 14 uçağı teslim edeceğiz. İnşallah 2019'a geldiğimizde 15 uçağı teslim etmiş olacağız. Şu anki dış temaslarımız gösteriyor ki biz bu uçakları teslim edene kadar olan sürede bunların arkasının geleceği ve yeni bir takım siparişler, ihracat ağırlıklı siparişler olabilir" diye konuştu.

TSK İLE HÜRKUŞ C MODELİ ÜZERİNDE ÇALIŞMAMIZ VAR

HÜRKUŞ'ta 3 model olduğunu, bunlardan HÜRKUŞ A'nın sivil elektronik aletlerle donatıldığını belirten Ertem, bunun hem Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hem de Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi tarafından test edilerek ruhsatlandırıldığını bildirdi.

Ertem, ruhsatı gelecek yıl almayı planladıklarını ifade ederek, bunun uçağın uçuşa elverişli olduğunu ve her türlü havada görev yapabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Türk Hava Kuvvetleri'nin (TSK) askeri elektroniklerle donatılmış tipi olan HÜRKUŞ B modelini alacağına değinen Ertem, şöyle konuştu:

"Burada özellikle uçağın kokpitinde savaş uçakları gibi ekranlar onların yönetimi olacak. Pilotların ellerindeki lövyeler ve butonları ona göre değişiyor. HÜRKUŞ C ise yaklaşık 1.5 ton kadar kanatlarının altına yük alabilen bir uçak. Bununla ilgili henüz bir siparişimiz yok ama Türk Silahlı Kuvvetlerimizle, bir 'HURKUŞ C'miz olsa bunda hangi görevlere gider? İçinde neler taşıması gerekir? Havada ne kadar uçması lazım? Kendini nasıl koruyacak? Nasıl vuracak?' gibi bir çalışmamız var. Bunun tanımı yapıldığında zannediyorum HÜRKUŞ C'den de bir sipariş olacaktır."

DÜNYA SEVİYESİNDE BİR ÜRÜN ORTAYA ÇIKARMAMIZDA BİR ENGEL YOK

HÜRKUŞ'un dünyada bu kapsamdaki 4 uçağa rakip olduğuna dikkati çeken Ertem, şunları kaydetti:

"Bunların kendilerine göre ulaştıkları bir pazar da var. Bunlar içinde değişik motor güçlerine sahip olanlar var ama biz bunlarla hemen hemen en üst motor gücü grubundayız. Bu en üst motor grubu altında taşıyacağımız silahlar için de en fazla fırsatı veren motoru getiriyor. Belki en az yakanı değil ama en çok taşıyanı. Dolayısıyla pazardaki pozisyonumuzu ona göre oturtmaya çalıştık. Bu tür uçakların bir pazarı doğuyor. Biz de bu pazardan kendimize bir pay çıkarabileceğiz. Uçağa ismini verdiğimiz Vecihi Hürkuş, 1925'de çizdiği uçağa binip uçmuş bir insan. Türkiye aslında kendi uçağını yapmaya soyunmuş, uçurmuş hatta yurt dışına bir ihracatı bile var 1940'ların sonunda ama bir şekilde devamı gelmemiş. Son 10 yılda geliştirme projelerinin verilmesiyle bir atağa kalktık. ANKA, ATAK ve HÜRKUŞ projelerinin hepsi aslında bize güvenilerek verilen projelerin sonuçlarıdır. Türk mühendisinin bu projeleri yapabilir olduğunu düşünüyorum. Bu iş için kaynak ayırmak sonra sabır göstermek lazım. Çünkü bu uçak 6-7 yılda bu boyutlarda çıkabiliyor. Savaş uçağı yaklaşık 10 yılda tam yeteneklerine kavuşuyor. Dolayısıyla o sabrı göstermek gerekiyor. Bunu gösterince de dünya seviyesinde bir ürün ortaya çıkarmamızda bir engel yok."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri