Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum'' dedi.
Şahin, bugün bir gazetede yer alan kadına karşı şiddet haberi ve yayımlanan fotoğrafla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık görevini üstlendiği ilk günden bu yana, özellikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirlerin güçlendirilmesine çalıştıklarını belirtti.
Acil sorunlar karşısında kadınları koruma mekanizmalarını harekete geçirdiklerini, onları öncelikle kendi rızaları doğrultusunda koruma altına aldıklarını bildiren Şahin, ''Bu vakada da yaşamını yitiren vatandaşımızın sığınma evinde koruma altında olduğu ancak kendi rızasıyla burayı terk ettiği anlaşılıyor. Bu kararın kendisi tarafından verilmiş olmasının sonucu değiştirmediği gerçeğinin acısını bir bakan olarak değil, her şeyden önce bir kadın olarak yüreğimde hissettim'' ifadelerini kullandı.
Bunlarla birlikte bugün haberi işleyen bir gazetenin tutumu hakkındaki görüşlerini paylaşmak istediğini belirten Şahin, kadına yönelik şiddetin, Türkiye'nin baş etmesi gereken çok önemli bir sorunu olduğunun bütün kesimlerce fark edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.
Ancak bu konudaki duyarlılığı harekete geçirmek adına da olsa kadına yönelik şiddeti işleyen haberlerde, şiddetin toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek biçimde sergilenmemesi için de azami özen gösterilmesi gerektiğinin açık olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, şöyle devam etti:
''Bugün bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum. Fotoğrafın bu biçimde kullanılmasının, maalesef basınımızda zaman zaman gördüğümüz etik ihlaller açısından da önemli bir sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, toplumsal duyarlılığın yaratılması için en önemli destekçimiz olan medyanın, bu konuları dile getirirken daha duyarlı davranması gerektiğinin altını önemle çiziyorum.
Yaşamını yitirenin çocuklarının durumunu göz önünde bulundurmadan, bu fotoğrafı sergileyen profesyonellik anlayışının, bugün hazırladıkları gazeteyi evlerine götürüp, çocuklarına gösterip gösteremeyecekleri konusunu da değerlendirmelerini diliyorum.''
Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hazırladıkları kanun tasarısının, medyanın bu haberleri veriş biçimiyle ilgili konuları da kapsayacağını kaydetti.
AA