Hükümetin 3. köprü hesabı

Trafik yüzünden İstanbul'un iki yakası bir araya gelemiyor. İşte bakanlığın 3. Köprü matematiği

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çok tartışılan 3. Köprü ile ilgili dün çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, '3. Köprü ihalesine tekrar çıkıyoruz. Projede bir değişikliğe gittik. Yaptığımız değişiklik şudur: Önce köprü ve otoyolun tamamı yap-işlet-devret'le planlanmıştı. Ancak yaptığımız değişiklikle birlikte, köprü ve köprünün Avrupa-Asya yakasındaki 60 kilometrelik yolu ve bağlantı yollarını yap-işlet-devret ile yapacağız. Geri kalan yolları da kendi bütçe ve imkanlarımızla tamamlayacağız 'dedi.

Yıldırım, bağlantı yolarıyla birlikte yol yapımını 95 kilometreyi bulacağını anlattı ve ihale bedeliyle ilgili de şunları söyledi: Bedel bizim için yaklaış olarak belli ama asıl bedel ihaleye gelecek tekliflerle ortaya çıkacak. Ama daha önce çıktığımız ihalenin yarısı mertebesinde kalacak.

'YILDA 3.5 MİLYAR TL '
Yıldırım, 3. Köprü'nin bir ihtiyaç olduğunu, mutlaka yapılması gerektiğini, mevcut köprülerdeki trafik yoğunluğunun yılda 3.5 milyar liraya mal olduğunu ifade etti:

Şu anda İstanbul'da hizmet veren iki tane köprümüz var, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Bunların toplam günlük trafiği 450 binin üzerinde. Aslında tam kapasite hatta biraz da üzerinde bir kapasiteyle çalışıyorlar. Buna rağmen sabah ve akşam yoğun saatlerde ortalama 1 dakikalık mesafeyi 45 dakikada kat edebiliyorlar, yani 45 dakikalık bir gecikme yaşıyoruz. Bu gecikmenin anlamı ne? Biraz daha benzin, mazot yakılması, daha fazla zaman kaybı, işgücü kaybı ve daha fazla çevre kirliliği demek. Bu kayıpların parasal tutarı 1 yılda 3.5 milyar lira ki; köprünün bedeli bu kadar değil. Bu bile tek başına 3. Köprü'nin ne kadar elzem hale geldiğini göstermeye yeter.

TRAFİK RAHATLAYACAK
3. Köprünün bitirilmesi halinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün de Boğaziçi Köprüsü gibi sadece şehir içi trafiğe ayrılacağını aktaran Binali Yıldırım, bunun da trafikte hissedilir bir rahatlamayı sağlayacağını aktardı. Bakan Yıldırım asıl rahatlamanın ise Marmaray'ın da devreye girmesiyle yaşanacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri