Tarımda 2009 yılı üretim beklentileri hakkında basın toplantısı düzenleyen Yetkin, geçen yıl 17,7 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 20,5 milyon ton alarak tahmin edildiğini hatırlatırken, Türkiye'nin 18 milyon ton buğday tükettiğini, dolayısıyla 2 milyon ton fazla buğdayın stokta kalabileceğini kaydetti. Geçen yıl üretimin düşük olması nedeniyle DİR kapsamında ithalat yapıldığını anlatan Yetkin, ''Bu yıl ithalata izin verilmemeli. İhracatçı için de sanayici için de yeterince buğday var'' dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım politikasını da değerlendiren Yetkin, kademeli fiyat uygulamasından yararlanmak üzere, üreticileri, ürünlerini hasat zamanında değil bekleterek satmaları, makbuz senedi ile kredi kullanmaları, emanete ürün bırakmaları konusunda uyardı.
Yetkin, buğday üretiminde artış varken, buğday fiyatlarını gerekçe göstererek ekmek fiyatlarını artırmaya çalışmanın meşru karşılanamayacağını ifade etti.
Dünyada da hububat üretiminde artış beklendiğine işaret eden Yetkin, Uluslararası Hububat Konseyinin tahminlerine göre, 2008-2009 döneminde 609 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 688 milyon tona ulaşacağını, stokun da 157 milyon tondan 171 milyon tona yükseleceğini kaydetti.
Bu yıl yağışların iyi gitmesi nedeniyle, şeker pancarı, çeltik, ayçiçeği, bakliyat üretiminde artış beklendiğini belirten Yetkin, yağışların, çayda birinci sürgün hasadını ve pamuk ekimini geciktirdiğini, bu yıl çayda 4. sürgün hasadı yapılamayacağı için rekoltede düşüş olabileceğini, hububatta da sarı pas hastalığı yaşandığını anlattı.
Sebze-meyve üretiminde de genel olarak yüzde 25 artış öngörüldüğünü açıklayan Yetkin, üretimdeki artışa rağmen üretici-tüketici fiyatları arasındaki yüksek farklar oluştuğuna dikkat çekerek, bunun sistemin bozukluğundan ve aracılardan kaynaklandığını söyledi. Fiyatların aşırı düşmemesi açısından sebze-meyve ihracatının önem kazandığını vurgulayan TZD Başkanı İbrahim Yetkin, ''Eğer önlem alınmazsa, bir yanda tarlada çürüyen ürünler, diğer yanda markette tırmanan fiyatlar olayı yaşanır'' dedi.
Yetkin, bu yıl narenciyede genel olarak yüzde 35 üretim artışı beklenirken, geçen yıl 850 bin ton olan fındık rekoltesinin bu yıl 462 bin tona gerilemesinin beklendiğini, bunun geçen yılki yüksek rekolte nedeniyle ağaçların yorgunluğundan kaynaklandığını söyledi.