HSYK'ya İlginç Ziyaret

Ali Kaya ile bir başka hakimin, son duruşmadan 3 gün önce HSYK ve Yargıtay’ı ziyaret ettiği iddia edildi...

Saldıray Berk ve İlhan Cihaner’in sanık olduğu Erzincan’daki Ergenekon davasını gören Erzurum 2. Ağır Ceza üyesi Ali Kaya ile bir başka hakimin, son duruşmadan 3 gün önce HSYK ve Yargıtay’ı ziyaret ettiği iddia edildi...

Erzincan’daki Ergenekon yapılanması ile ilgili Erzurum’da görülen davada ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İddianamenin sanıklarından 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile tutuklu sanık Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’i kurtarmak için hukuk dışı planların konuşulduğu şok ses kayıtlarının ardından çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

DURUŞMADAN ÖNCE

Davayı yürüten heyette görevli Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Ali Kaya ve aynı adliyede görevli bir hakimin, 4 Mayıs 2010’daki duruşmadan 3 gün önce, Ankara’ya giderek HSYK ve Yargıtay’da temaslarda bulundu. Yargılamayı yapan heyette bulunan hakimin bu ziyaretleri ise ses kayıtlarına da yansıyan ‘kurtarma planları’ uygulamaya mı konuluyor şüphesini akıllara getirdi.

YAKINI AYARLADI

İki hakimin yakın çevresine, HSYK ve Yargıtay’daki temaslarından bahsettiği iddia edildi. Hatta hakimlerin Yargıtay’daki temaslarının hakimlerden birinin yakın akrabası olan Yargıtay üyesi bir hakim tarafından organize edildiği belirtildi. İddialara göre; Erzurum’dan gelen hakimler, HSYK ziyareti sırasında HSYK toplantı halinde bulunuyordu. Ancak buna rağmen hakimler kabul edildi. Toplantıdan sonra, hakimler HSYK üyesi Suna Türkoğlu ile yaklaşık 2 saat görüştü ve Başkan Vekili Kadir Özbek ile de yaklaşık 1 saatlik bir görüşme gerçekleşti.

Ardından diğer üyelerle bazı görüşmelerde bulundukları savunulan hakimlerin HSYK’daki temaslarının ardından Yargıtay’da bazı görüşmeler gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Hakimlerin HSYK ve Yargıtay ziyaretlerinin davetiye üzerine mi yoksa kendi talepleri ile mi HSYK’ya gittikleri ise netlik kazanmadı. Ergenekon iddianamesinin kabul edilmesine de şerh koyduğu ortaya çıkan Hakim Ali Kaya gerekçelerini ise şöyle sıralamıştı:

DELİL YOKMUŞ!

“Şüpheli Saldıray Berk’in hazırlık aşamasında ifadesinin alınmamış olması, mevcut delillerle örgüt liderliği suçu açısından delillerin yeterince ilişkilendirilmediği, bu nedenle iddianamenin geri alınması gerektiği, Cihaner’in suçlarının görev nedeniyle ya da görevi sırasında işlendiği, örgüt üyeliği suçunun delilleri olan eylemlerin yargılanmasının Yargıtay’da yapılmasının değerlendirildiği...”

İLHAN CİHANER'İ KURTARMA ÇABALARI

Hakim Ali Kaya’nın, Başsavcı Cihaner’in avukatı tarafından yapılan tahliye talebinde de olumlu yönde oy kullandığı anlaşıldı. Ancak Avukat Turgut Kazan tarafından yapılan tahliye talebi Erzurum 2. Ağır Ceza Mankemesi tarafından oy çokluğu ile reddedilmişti. Hakim Kaya bu karara da şerh koymuştu. Son duruşmada Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın İstanbul’da görülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ hakkındaki dava ile birleştirilmesine oy çokluğu ile karar vermişti. Hakim Kaya bu karara ‘karşı oy’ kullanmıştı.

YARGITAY TALEBİ


Kaya’nın karşı oy açıklamasındaki Yargıtay vurgusu ise dikkat çekmişti. Kaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin, Erzurum’daki davayı, Cihaner hakkında 11. Ceza Dairesi’ndeki diğer dosya ile birlikte incelemek istedikleri gerekçesiyle, davanın İstanbul’a gönderilmesine karşı olduğunu belirtmiş ve davanın Yargıtay’a gönderilmesi gerektiği notunu düşmüştü. Oysa o günlerde Yargıtay’ın davanın Yargıtay’a gönderilmesi talebi bulunmuyordu. Hakim Kaya’nın Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin böyle bir isteğinin olduğunu önceden bilmesi ise dikkat çekti. Kaya’nın bu karşı oyunun Yargıtay’da gerçekleştirdiği temasların bir sonucu olduğu iddia edildi.

Kaynak: Bugün

Gündem Haberleri