Hızlı tren dağları eritti

İşte Türkiye'ye ulaşımda çağ atlatacak hızlı tren hattında gelinen son durum;

Türkiye'ye ulaşımda çağ atlatacak hızlı tren hattının inşaatında hummalı çalışma devam ediyor.

Eskişehir-İstanbul arasını 1,5 saate indirecek hat 2013 sonuna yetiştirmek için 2 bin 95 kişi durmaksızın çalışıyor. Zaman, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının ikinci etabı olan Eskişehir-İstanbul arasındaki çalışmaları yerinde izledi. Ankara-Eskişehir hattı 2009'da açılmıştı. İkinci etabın tünel kazma çalışmalarında da sona yaklaşıldı. Köroğlu ve Türkmen Dağları'nın eteklerinde onlarca kilometrelik dev tüneller açılıyor. Bir yıl içinde bu tünellerin tamamı bitirilerek ray döşeme ve elektrifikasyon aşamalarına geçilecek. Tünel kazma işlerini tamamen Türk şirketleri üstlenmiş durumda. İkinci aşamada ise Çin-Türk ortaklı konsorsiyumda yabancı şirketler de devreye girecek.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattı tamamlandığında Gebze'de Marmaray ile entegre olarak Avrupa ile kesintisiz yolcu ve yük taşımacılığı yapılacak. Eskişehir ile Sakarya arasındaki İnönü-Köseköy mevkilerindeki tünel ve viyadüklerin yüzde 70'inden fazlası da tamamlanmış durumda. 154 kilometre uzunluğundaki güzergâhta bazı tüneller özel yöntemlerle açılacak. İkinci etaptaki çalışmalar Köseköy-Vezirhan ve Vezirhan-İnönü olarak iki aşamada yürütülüyor. Hızlı trenin ikinci etabı için toplamda 1,7 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek.

Köseköy-Vezirhan arasındaki 11 bin 342 metrelik bölümde 8 delme tünelin 10 bin 960 metrelik kısmı açıldı. Vezirhan-İnönü arasındaki 29 bin 147 metrelik bölümdeki 20 delme tünelin ise 15 bin 804 metresi tamamlandı. Toplamda 40 bin 489 metre uzunluğundaki 28 delme tünelin bugüne kadar 26 bin 764 metresi bitirilmiş oldu. Köseköy-Vezirhan arasındaki toplam uzunlukları 4 bin 395 metre olan 11 viyadüğün yüzde 79'luk kısmı tamamlanırken Vezirhan-İnönü arasında toplam uzunluğu 5 bin 843 metre olan 13 viyadüğün yüzde 68'i tamamlandı. Toplamda 10 bin 238 metre uzunluğundaki 24 adet viyadüğün yüzde 74'ü bitti.

YHT 2013 SONUNDA İSTANBUL'DA olacak

TCDD 2. Demiryolu Yapım Grup Müdürü Aşkın Gıcır, İnönü-Köseköy arasındaki projenin birçok kez rehabilite edildiğini söylüyor. Karayolları'nın aynı alanda yaptığı duble yol çalışmaları sebebiyle güzergâh değişikliklerine gidildiğini ifade eden Gıcır, "Demiryolu karayolu gibi değil, güzergâh değişince köprü ve tünel sayıları da arttı." diyor. İnönü-Köseköy arasında birçok ovada zemin güçlendirme çalışmalarının da yapıldığını aktaran Gıcır, hattın 2013 sonuna kadar tamamlanacağını belirtiyor. Hattın tamamında 40,5 kilometrelik tünel bulunacak. Bunlardan 26,7 kilometresinin kazma işlemleri bitti. Hattaki viyadük uzunluğu ise 10,2 kilometre civarında. Bunun da yüzde 74'ü tamamlandı.

Dünya kazı rekoru kırılacak

Hattın en uzun tüneli olan 26,6 kilometrelik Bilecik Karaköy mevkiindeki tünel için Almanya'dan özel olarak imal edilen 'Tunnel Boring Machine' (TBM) adlı bir cihaz getirtilmiş. 2 bin ton ağırlığındaki dev köstebek, dünyanın en büyük tünel delme makinelerinden biri. TBM Şantiye Şefi Sertaç Tokcan, makineyle günde 20 metre kazı yapılacağını dile getiriyor. Halen tünellerde aylık dünya kazı rekoru 380 metre. Sertaç Tokcan, ayda 540 metreye ulaşarak dünya rekoru kıracaklarını belirtiyor. Kazı yapıldıkça tünelin içi de özel olarak hazırlanan beton bloklarla döşenecek. TBM, yarından itibaren kazmaya başlayacak. 135 kişi çift vardiya çalışacak. Tünelin 14 ayda bitirilmesi planlanıyor.

ZAMAN 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri