Washington Post gazetesi, ABD yönetiminin Ankara’dan gelen “Irak’ta görev yapan insansız hava aracı Predator’leri (Yırtıcı kuş) Türkiye topraklarında konuşlandırın, biz de uçakları PKK’yla mücadelede kullanalım” talebini değerlendirmekte olduğunu yazdı.
İNCİRLİK ÜSSÜNDE KONUŞLANDIRALIM
Amerikalı kaynaklar Türkiye’nin, ABD Başkanı Obama tarafından Irak’a verilen taahhüd gereğince 31 Aralık’ta bu ülkeden çekilecek olan Predatorler’i İncirlik Üssü’ne konuşlandırmayı önerdiğini kaydetti. Haberde, Wikileaks belgelerine de yer verildi. Belgeye göre Türkiye PKK’yla mücadelede Predator’lara, U-2 casus uçaklarına ve ABD’den gelen diğer istihbarata bağımlı... Şubat 2010 tarihli belgeye göre Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD’nin Irak’taki güçlerinin en üst düzey komutanı olan General Odierno’ya “Siz çekilmeden önce, bu tehdide son vermek ortak sorumluluğumuzdur” dedi.
2007’de Başbakan Erdoğan ile ABD eski Başkanı Bush arasında imzalanan anlaşma uyarınca Predator uçakların yanısıra PKK üsleri üzerinde uçan U-2, RC-135, EP-3 ve RQ-4 Global Hawks keşif uçaklarından elde edilen video görüntüleri, Ankara’daki “Birleşik İstihbarat Füzyon Merkezi”ne aktarılıyor. Video görüntülerinden seçilen hedefler bombalanacağı zaman Türk Genelkurmay’ı ABD’ye vurulacak bölgenin koordinatlarını ve bombalama saatini bildiriyor ve Amerikan ordusu da bölgede herhangi bir Amerikan gücününün bulunmadığına emin olduktan sonra yeşil ışığı yakıyor. Türkiye, Predator’lerin daha gelişmiş versiyonu olan MQ-9 Reaper’lardan satın almak için de ABD ile görüşmeleri sürdürüyor.
Gerçek pilotlardan seçiliyorlar
İnsansız uçak pilotlarının Las Vegas eyaletindeki hava üssündü günlük mesaisi 10-11 saat sürüyor. Predatörleri önlerindeki kumanda kolları aracılığıyla yöneten bu kişiler deneyimli F15 ve F16 pilotları arasından seçiliyor. Ufak istihbarat uçaklarını ise 19-20 yaşındaki genç askerler tarafından kontrol ediliyor. Fırlatmadan önce “3-2-1-Rifle!’” diye bağırıyorlar. Hedef vurulduğunda ise “Splash!” diyorlar. Ardından pilotlaın “en sevmediğimiz iş” olarak tarif ettiği görev başlıyor. Predator aracılığıyla vurdukları hedefin çevresine yayılan ceset parçalarından kaç kişinin öldüğünü, öldürmek istedikleri kişiyi öldürüp öldürmediklerini kontrol etmek zorundalar. Bunu da çok yüksek zoom özelliğine sahip Predator kameraları ile yapıyorlar.
17 bin km uzaktan vuruyorlar
ABD ’nin Irak ve Afganistan’daki operasyonlarda sık sık başvurduğu Predatör ilk kez 11 Eylül saldırılarından birkaç gün sonra Afganistan semaları üzerine gönderildi. Şimdi ise 200 Predator ve onun kardeşi Reaper Afgan semalarında dolaşıyor. Her yıl 3 milyar dolar insansız uçakların uçurulmasına ve yenilerinin üretilmesine harcanıyor. Irak ve Afganistan ’da kullanılan irili ufaklı insansız uçakların sayısı ise tam 7 bine ulaşmış durumda.
Görevlerin yüzde 95 ’i istihbarat toplama amaçlı. Operasyon emri verildiğinde ise ne zaman ateş edeceğini belirlemek pilotun isteğine bırakılıyor. Las Vegas ’tan bir joystick düğmesine basarak Afganistan ’daki bir hedefin üzerine 508 kiloluk Hellfire (Cehennem ateşi) bombaları yağdırabiliyor. Tecrübeli F-15 ve F-16 pilotları içinden seçilen ve genellikle yüzbaşı rütbesinde olan Predatör pilotları, savaş bölgesine 17 bin km. uzaklıktaki üslerinde alttaki ekranında uçağın kamerasından çekilen görüntüleri canlı olarak görüyor. Görüntüler gece görüşü sayesinde gece de gayet net olarak önüne ulaşıyor. Ekranda aynı zamanda insansız aracın yakıt durumu, silahlarının durumu, hızı ve yüksekliği gibi bilgiler yer alıyor. Üstteki monitörde ise aynı bölgede uçan diğer predatör pilotları ile chat yapabilme olanağı bulunuyor. Ayrıca üstlerinin talimatlarını görmek, harita incelemek ve yeni istihbarat raporlarını okumak için menüler yer alıyor.
Vatan