Sempozyumun açılışında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, hasta memnuniyetini daha da artırmanın yolunun, çalışan memnuniyetini de artırmaktan geçtiğini söyledi. Vatandaşların bir yılda aldığı sağlık hizmetinin 1,8 oranından 8,2’ye çıktığını hatırlatan Memiş, az sayıda sağlık çalışanı ile verilen hizmetin hem kaliteyi düşürdüğünü hem de çalışanları yorduğunu dile getirdi.
Sağlık politikalarındaki yanlışlıklardan dolayı en çok bedel ödeyenin sağlık çalışanları olduğunu ifade eden Metin Memiş, “Bir kurumda başarılı olmak, hasta memnuniyetini artırmak istiyorsanız, yaptığı işten memnun olan çalışanlarla hizmet vermeniz gerekir. Çalışanlarımızın motivasyonlarını artıran, değer veren bir anlayışın inşaa edilmesi gerekiyor. Bu anlayışla yöneticilerimiz çalışmalarını yaparsa, sağlık çalışanlarının mutluluğu hasta memnuniyetine daha fazla yansıyacaktır.” şeklinde konuştu.
ÇALIŞANLAR, KARŞILIĞINI ALAMIYOR
Sağlık Bakanlığının 2011 verilerine göre Türkiye’deki toplam hemşire sayısının 124 bin 982 olduğunu ifade eden Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye’de her 100 bin kişiye düşen hemşire sayısının son yıllarda artış göstermesine rağmen DSÖ Avrupa Bölgesi’ne ve AB’de göre oldukça düşük olduğunu kaydetti. 2011 yılında 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı DSÖ Avrupa Bölgesi’nde 765,9 AB’de 835,53 iken Türkiye’de bu rakamın 236,72 olduğunu kaydetti.
Bu kadar yoğun çalışmaya karşın, çalışanların bunun karşılığını alamadıklarını da ifade eden Metin Memiş, “Bir hemşire ABD’de 33 saatte 3168 Dolar, İngiltere’de 35.7 saatte 2782 Dolar, Almanya’da 39 saatte 2244 Dolar, Kore’de 41.7 saatte 1504 Dolar gelir elde etmektedir. Türkiye’de ise bir hemşire haftalık ortalama 64 saat (haftalık ortalama 1.5 nöbet dahil) çalışma karşılığında 1000 ile 1500 Dolardır” şeklinde konuştu.
İstanbul’da bir hemşirenin ayda ortalama 8 gün nöbet tuttuğunu, bu hemşirenin eşinin de sağlık çalışanı olduğunun düşünüldüğünde, bir ailenin 16 gününün ayrı geçtiğine dikkat çeken Metin Memiş, bunun da ailesine vakit ayıramayan a sosyal bireyler oluşması demek olduğunu vurguladı.
“Sağlık-Sen tarafından Sağlık Çalışanlarının Sosyo-Ekonomik Araştırmasında, ‘ev ve iş hayatımın yoğunluğundan sosyal hayatım neredeyse yok oldu diyenlerin oranı kısmen katılıyorum diyenlerle birlikte %81,2, iş hayatım yüzünden aileme yeteri kadar zaman ayıramıyorum diyenlerin oranı da yine %81,2 olarak bulunmuştur. Kendime yeterince zaman ayıramıyorum diyen hemşire ve ebelerimizin oranı ise toplamda %87,95 olarak bulunmuştur.” diyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Yine yaptığımız araştırmada ortaya çıkan bir sonuca göre, çalışma koşullarından memnun olmayanların oranı %82,47, çalışma koşullarını önceki yıldan daha kötü olarak değerlendirenlerin oranı %47,24’dir. İş hayatınızda karşılaştığınız en önemli sorun nedir sorusuna verilen cevap ise yüzde 70, adaletsiz yöneticiler cevabını vermiştir.” dedi.
EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSIMALI, YIPRANMA YAPI VERİLMELİ
Ek ödemelerin emekliliğe yansımamasının yapılan en büyük haksızlıklardan biri olduğuna dikkat çeken Metin Memiş, bunun mücadelesini sonuna kadar vereceklerini dile getirdi. Yıpranma payı olarak bilinen, fiili hizmet süresi zammının elde edilmesi için Sağlık-Sen Onursal Genel Başkanı, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar tarafından bir kanun teklifi verildiğini kaydeden Metin Memiş, bu tasarının seçim sonrası gündeme alınmasını beklediklerini kaydetti.
Hemşirelik sempozyumunda, düzenlenecek oturumlarla sorunlar ve çözüm yolları tartışılacak. Çıkacak sonuç, daha sonra Sağlık-Sen tarafından açıklanacak.