Hedef 'yük' pastası

Türkiye'nin gözü 75 milyar dolarlık 'yük' pastasında.

Türkiye, Asya-Avrupa hattında demiryoluyla taşınan yıllık 75 milyar doları bulan yük pazarından daha fazla pay almak için yeni bir girişimde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), Dünya Demiryolları Birliğine (UIC), Doğu-Batı koridorunda ana güzergah olarak Türkiye'nin belirlenmesi için öneride bulundu.

UIC Genişletişmiş İcra Kurulu Toplantısı Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapıldı. İcra Kurulunun 21 üyesinden birisi olan Türkiye'yi TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman temsil etti.

Toplantıda, UIC'nin dünya yük taşıma potansiyelini demiryoluna kaydırmak için belirlediği yeni stratejileri ele alındı. 2025 yılına kadar yüklerin ağırlıklı olarak demiryoluna kaydırılması amacıyla demiryolu koridorlarının durumları değerlendirildi.

TCDD Genel Müdürü Karaman, İcra Kurulunun ardından UIC Genel Kurulunda bir sunum yaptı.

Karaman, bölge ve diğer ülkeler arasında demiryolu taşımalarının artırılmasını hedeflediklerini, bunun için çeşitli projeler hazırladıklarını belirtti.

Bu bağlamda Türkiye ile Avrupa arasında mevcut demiryolu bağlantısına ilave olarak İstanbul ile Bulgaristan arasında yeni hızlı demiryolunun yapılması ile ilgili uygulama projelerinin tamamlandığını, bu projenin Marmaray projesi, Ankara-İstanbul Hızlı tren projesi ve diğer hızlı tren projeleriyel entegre olacağını kaydeden Karaman, Türkiye'den Türk Cumhuriyetleri ve Çin'e bağlantıyı sağlayacak Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun yapımına başlandığını ifade etti. Bu projenin tamamlanmasıyla tarihi ''İpek Demiryolu'' yeniden canlandırılacağını anlatan Karaman, İran ve Irak ile gerçekleştirilecek projelerle Avrupa'dan, Ortadoğu, Orta Asya ve Çin'e ve tersi yönde olan taşımaların demiryolu sistemi ile kesintisiz yapılmasının mümkün hale geleceğini belirtti.

-KIYASIYA YARIŞ-

TCDD Genel Müdürü Karaman, UIC İcra Kurulunda ele alınan konulara ilişkin bilgi verirken, Basra Körfezi'nde biriken yüklerin Batı'ya taşınmasında yeni koridor arayışları bulunduğunu, buna karşı Türkiye'nin devre dışı kalmamak ve bu hattaki yük pazarından daha fazla pay almak için icra kuruluna yeni bir öneri getirdiğini bildirdi.

Asya-Avrupa hattında demiryolundan taşınan yükün yıllık 75 milyar doları bulduğunu kaydeden Karaman, Türkiye'nin bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için yüklerin Basra Körfezi'nden İran ya da Irak üzerinden Avrupa'ya taşınması gerektiğini söyledi. Bunun için Rusya ve İran başta olmak üzere bölge ülkelerinin kıyasıya bir yarış içinde olduğunu anlatan Karaman, Türkiye'nin Doğu-Ortadoğu-Batı koridorunda yük taşımacılığında ana güzergah olarak belirlenmesi için UIC'ye bir öneride bulunduklarını dile getirdi.

Karaman, Doğu-Batı koridorunda demiryoluyla kesintisiz bağlantının sağlanabilmesi için Marmaray projesinin tamamlanmasının hayati önem taşıdığını, Türkiye'nin buna ilave olarak Nahçivan-Kars demiryolu ve Van Demiryolu Kuzey Geçişi projeleri gibi yatırımlara ağırlık verdiğini söyledi.

Karaman, Türkiye'nin önerisinin UIC İcra Kurulunda tartışıldığını ve kurulun bu önerinin dikkate alınması gerektiğine karar verdiğini ancak henüz Genel Kurul gündemine taşınmadığını belirtti. UIC'nin ana demiryolu koridorlarının yeniden belirlenmesi konusundaki çalışmasını gelecek yıl tamamlayacağını, Türkiye'nin önerisinin de en geç gelecek yıla kadar karara bağlanacağını ifade etti.

Ekonomi Haberleri