Türk Telekom, Hazine'ye gelir getirmeye devam ediyor. 2005'te yüzde 55'i Oger Telecom'a 6,55 milyar dolara satılan Telekom'daki yüzde 15'lik Hazine hisselerinin halka arzına yatırımcıdan 5 kat talep geldi. Satıştan 1 milyar 910 milyon doları yurtdışı, 1 milyar 90 milyon doları da yurtiçi olmak üzere devletin kasasına toplam 3 milyar dolar girecek.
3,90 ile 4,70 YTL aralığında satışa çıkarılan hisseler, yoğun talep üzerine 4,50-4,60 yeni liradan alıcı buldu. 3,5 milyar YTL sermayeye sahip Telekom'un piyasa değeri yaklaşık 16 milyar YTL olarak gerçekleşti. Şirket hisselerinin 15 Mayıs'ta İMKB'de işlem görmeye başlaması bekleniyor. Uzmanlar, küresel kriz sebebiyle dünyada halka arzlar iptal edilirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Türk Telekom'da büyük başarı sağladığına dikkat çekiyor.
Analistlere göre, sonuçlar Türkiye ekonomisine duyulan güvenin de devam ettiğini gösteriyor. Halka arzı yürüten bankalardan Deutsche Bank yetkilisi Christopher Laing, Financial Times gazetesine "Türkiye'nin şimdiye kadar en büyük halka arzı lanse etmesi, piyasaların iyileştiği ve siyasi durumun yatırımcıları caydırmadığının işaretidir." demişti. Halka arz kapsamında ek satış yapılmayacak, satılacak hisse oranı yüzde 15'le sınırlı tutulacak. Böylece Telekom'un yüzde 30'u Hazine'de kalacak. Telekom yönetimi, halka arz sonuçlarını açıklamak üzere bugün saat 11.00'de basın toplantısı yapacak. Toplantıya Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar ve Deutsche Bank Murahhas Üyesi Ersin Akyüz katılacak. Zaman, toplantı öncesinde halka arz sonuçlarına ulaştı. 7, 8 ve 9 Mayıs'ta gerçekleştirilen kesin talep toplamaya gelen yoğun ilgi, yurtdışı ve yurtiçi yatırımcılara ayrılan hisse paylarını değiştirdi. Ön talepten önce hisselerin yüzde 65'i yurtdışı, yüzde 35'i yurtiçi yatırımcılara satılmak üzere plan yapıldı. Ancak yurtiçi talebin beklenenden yüksek olması üzerine, hisselerin yüzde 60'ı yurtdışı, yüzde 40'ı yurtiçinde satıldı. Körfez sermayesinden büyük talebin geldiği halka arzda ön talepte bulunanların yüzde 75'i, kesin talep için de başvuru yaptı. Hisse almak için yurtiçinden 94 bin 444 kişi talepte bulunurken, bunların arasında alım gücü yüksek olanların sayısı 15 bin 889'u buldu. Yurtiçinden kurumsal bazda 179 başvuru yapıldı. En çok hisse talebi, Tekfen Holding'den geldi.
Hisselerin bir bölümü de çalışanlara satılacak. Hisse almak için Telekom çalışanı 6 bin ve PTT personeli 1.153 kişi başvuru yaptı. Satışın ardından Telekom Yönetim Kurulu'nda, Hazine'yi temsil eden üye sayısı 4'ten 3'e düşecek. Kurula, satış sonrasında bağımsız 1 üye girecek. Oger'de herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak.
Zaman - Selim Kuvel