Zehirli bir bileşik olan arseniğin, lösemili çocuklarda hayatta kalma oranını arttırdığı bildirildi.
LÖSEV'den yapılan açıklamada, Lösemili Çocuklar Hastanesi'nin (LÖSANTE) iletişimde bulunduğu Wake Forest Üniversitesi Baptist Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan klinik araştırmalarda, çok zehirli bir bileşik olan arseniğin, akut promiyelositik lösemili hastalara önemli ölçüde olumlu etkisinin gözlemlendiği belirtildi.
Arsenik trioksitin tekrarlayan veya ilk tanılı promiyelositik hastalara başlangıç tedavisinden sonra verildiğinde iyileşme oranını belirgin artırdığının uzun çalışmalar sonucu saptandığı ifade edildi.
Özellikle ergenlik çağındaki çocuk hastalarda görülen akut promiyelositik löseminin çok ciddi kanamalarla seyrettiği ve beyin kanamasıyla birlikte erken ölümlere yol açtığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Hücrede yaptığı etkiyle lösemili hücresinin programlı ölümüne neden olan arsenik trioksidin kanserde kullanımının artacağı düşünülmektedir. Arsenik tedavisiyle iyileşen ve 3 sene hastalıksız lösemi hastalarının hayatta kalma oranı yüzde 63'ten yüzde 80'e çıkmıştır. LÖSANTE'de bu yönde araştırmalar sürdürülmektedir.
Arseniğin ilaç olarak kullanımı sırasında toksik veya zehirli etkisine rastlanmamıştır. Mars'ta arsenikle beslenen canlının bulunmasından sonra arsenik haberlerinin ve kullanım alanlarının artacağı umulmaktadır.'' AA