Türkiye’de “Ramazan Çadırı” geleneğini ilk olarak başlatan Üsküdar Belediyesi, Ramazan etkinliklerini, Osmanlı’dan günümüze Üsküdar’da yaşanan Ramazan gelenekleri ışığında zengin kültür ve medeniyet birikiminden ilhamla gerçekleştiriyor.
Üsküdar Belediyesi, bu yıl da iftar yemeklerini başta Üsküdar iskele meydanı olmak üzere 9 ayrı noktada verirken, her gün toplam 25 bin kişi çorba, Üsküdar’ın meşhur etli ve nohutlu pilavı, tulumba tatlısı ve ayrandan oluşan menüden faydalanacak. Harem, Bağlarbaşı Kültür Merkezi önü, Zeynep Kamil Mahallesi Muhtarlık yanı, Ünalan Camii bitişiği, Ferah Mahallesi Mustafa Gazi Altuntaş İlköğretim Okulu bahçesi, Yavuztürk Mahallesi son durak, Bahçelievler Mahallesi Sultan Murat son durak, Selimiye Ek Hizmet Binası Aşevi ve Üsküdar İskelesi olmak üzere 9 ayrı noktada oluşturulacak dağıtım merkezlerinde Aşevi Derneği’nce hazırlanacak olan günlük 2.000 kg et, 2.000 kg pirinç, 1.200 kg tulumba tatlısı ve 500 kg mercimek çorbası, 20.000 adet ayran, ekmek, hurma ve diğer gıda ürünlerinin dağıtımı yapılacak.
Üretim konsepti tamamen yenilenen Aşevi’nin kapasitesi geçtiğimiz yıl 3 kat büyütülürken 900 metrekare alanda hizmet veriyor. Aşevi mutfağı, yenilenmiş haliyle 22 kazan yemek pişirmeye müsait hale getirilirken daha hijyenik bir ortam ve daha rahat çalışma imkanı sunan Aşevi’nde hizmet kalitesinin artışı esas alındı.
Davulcular bu kez iftarda…
Artık gelenekselleştiği üzere Üsküdar vapur iskelesinin yanında bulunan dubada her gün vatandaşlar boğaz manzarası eşliğinde yemek yiyebilecekler. Üsküdar iskelesinin yanındaki dubada her gün 3.000 kişi iftar sofrasından faydalanacak. Bu yıl ayrıca Üsküdar genelindeki 33 mahallede oluşturulacak Ramazan sofralarından mahalle sakinleri hep birlikte gelenekleri canlandırarak yemek yiyecekler. Mahalle iftarları öncesi Üsküdar Belediyesi tarafından ayarlanan davulcular, geleneksel Türk manileri eşliğinde mahalle sakinlerini iftardan 2 saat önce iftara davet edecekler. Bu durum sahur dışında davulcuların iftar için ilk kez kullanılması anlamı taşıyor.
Üsküdar genelindeki 33 mahalle sakinlerini Ramazan ayı süresince dostluk, kardeşlik ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla bir araya getiren mahalle iftarları, her gün binlerce mahalle sakinini aynı sofra etrafında buluşturacak. Mahalle sakinleri, iftar öncesi sokakta geleneksel Türk müzikleri eşliğinde geçmişe yolculuk yaparken ezanın okunması ile birlikte Türk ve İslam geleneklerine uygun olarak aynı kaptan servis yapılan yemekleri yiyerek oruçlarını açacak, gecenin geç saatlerine kadar koyu sohbetler yapacaklar.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi dolup taşacak
Üsküdar Belediyesi'nin son 2 yıldır Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlediği ve çocuk programları ağırlıklı Ramazan etkinlikleri bu yıl da büyük ilgi toplayacak.
Geçtiğimiz yıl hafta içi günlük olarak ortalama olarak hafta içi 2 bin, hafta sonları da 6 bin kişiyi çeken ve “Çocukça Ramazan” konseptiyle gerçekleştirilen etkinliklerde, 2011 yılında bu sayıların kayda değer şekilde artacağı öngörülüyor.
Ağustos ayında başlayacak olan ve büyük bir kitap fuarının da kurulacağı etkinliklerde; Cengiz Küçükayvaz Tiyatrosu başta olmak üzere Geleneksel Türk Tiyatrosu (Karagöz, Ortaoyunu, Meddah), çocuk etkinlikleri (Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu, Jonglör, İllüzyonist, müzikal kuklalar, Pandomim ve Cambaz), konserler (Tasavvuf, Halk Müziği, Sanat Müziği), sohbetler, tiyatro, sinema gösterimleri, folklorik gösteriler (Sıra Gecesi, yöresel halk oyunları), Kadir Gecesi özel programı ve Üsküdar tarihinin canlandırıldığı faaliyetler sergilenecek.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde bu yıl aralarında Nihat Hatipoğlu, Bedirhan Gökçe, İbrahim Sadri, Eşref Ziya Terzi, Yavuz Bahadıroğlu, Ali Bulaç, Güçlü Soydemir, Yusuf Özkan Özburun, Uğur Aslan, Yaşar Alptekin, Emre Ermiş gibi çok sayıda önemli isim gerek konserleriyle gerekse sohbetleriyle Üsküdarlılara çok renkli bir Ramazan yaşatacaklar.