HAVALİMANI İHALE PARASI NASIL ÖDENECEK?

İstanbul'a 3. havalimanı ihalesini alan Limak-Kolin-Cengiz-MaPa-Kalyon Ortak Girişim Grubu bu rekor parayı nasıl ödeyecek?

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesini, Türkiye tarihinin en büyük ihalesini 22,1 milyar Euro’yla Limak-Kolin-Cengiz-MaPa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı.

Konsorsiyum, 25 yıllık kira bedeli olarak devlete 22 milyar 152 milyon euro + KDV ödeyecek. Yani yaklaşık olarak 26 milyar euro gibi bir tutar.

Ayrıca ihaleyi alan Limak-Kolin-Cengiz-MaPa-Kalyon Ortak Girişim Grubu yeni havaalanını da kendisi inşa edecek. Bunun için de yaklaşık 10 milyar euro gibi bir paraya ihtiyaç var.

İnşatı seneye başlayacak olan havalimanın 2018 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi kira bedeli + inşaatla birlikte yaklaşık olarak 90 milyar lira, yani 90 katrilyon gibi bir paraya tekabül ediyor.

Peki 2018'e kadar kira alamayacak olan Konsorsiyum bu parayı nasıl ödeyecek?

Konsorsiyum'daki önemli oyunculardan birisi olan LİMAK Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ödeme planı ve takvimi konusunda bir açıklama yaptı.

25 YILDA ÖDEYECEKLER

Üçüncü havalimanının 25 yıllık kira geliri üzerinden yapılan ihalesinde 22,152 milyar Euro+KDV ile en yüksek teklifi veren Limak ve ortakları, ihale bedelini 25 yıla bölerek eşit taksitlerle ödeyecek.

FİNANSMANI NASIL HALLEDECEKLER?

İhale bittikten sonra gazetecilere konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şunları kaydetti: “İhale bedeli 25 yıla bölünerek eşit olarak ödenecek. Havaalanı inşası için toplam 10,247 milyar Euro yatırım yapacağız. Finansman modeline göre yüzde 20 özsermaye eklenmesi gerekiyor. Finansmanda sorun olmayacak, finansman kaynaklarını hallederek ihaleye geldik. İnşaata 1 yıl içinde başlamayı hedefliyoruz ve 2018 sonuna doğru hizmete açmayı planlıyoruz.”

Dört etapta inşa edilecek havalimanında birinci etap 42 ayda yapılacak ve 70 milyon yolcu kapasiteli olacak. Yolcu kapasitesi 90 milyona ulaşınca ikinci etaba geçilecek. Bu etapta projeye yeni bir pist eklenecek. Üçüncü etapta yeni bir pist ve 30 milyon ek yolcu hedefleniyor. Dördüncü ve son etapla birlikte yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. İlk etapta 2 terminal binası, 3 pist, 8 paralel taksi yolu ve 4 milyon metrekare apron alanı yer alacak. 3. havalimanı Karadeniz sahilindeki Yeniköy ve Akpınar köyü arasındaki 76 bin 500 dönümlük arazi üzerinde inşa edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri