Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi bünyesindeki ''Uludağ Zehir Danışma Merkezi''nin sorumlusu Prof. Dr. Gürayten Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla ortaya çıkan böceklerin zaman zaman insanları sokabildiklerini belirterek, böcek sokmalarının çoğu kez verdiği kaşıntı dışında zararsız olduğunu söyledi.
Böcek sokmalarının alerjisi olan kişilerde bazı önemli sorunlara neden olabildiğine ifade eden Özyurt, bu tür vakalarda ortaya çıkan reaksiyonların kişiden kişiye farklılıklar gösterdiğine, özellikle arı sokmalarının insanlarda önemli sağlık problemleri yaratabildiğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Özyurt, özellikle halk arasında ''eşek arısı'' olarak bilinen yaban arısının sokması durumunda alerjik kişilerde ''anafilaksi'' denilen şuur kaybı, tansiyon düşüklüğü ve karakterize ciddi alerjik reaksiyon görülebileceğini, hemen tedavi edilmediği durumlarda anafilaksinin kalp durması ve ölüme neden olabildiğini vurguladı.
Bu durumla karşılaşıldığında, zaman geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğine işaret eden Özyurt, ''özellikle alerjik kişiler yaz aylarında böcek sokmalarına karşı daha dikkatli olmalıdır'' dedi.
Özyurt, arıların dışında birçok böcek ve canlı türünün de insanları sokabildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Böcek sokmalarında, ısırılan bölgede kızarıklık, şişme, ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bölgenin su ve sabunla yıkanması en basit ve etkili tedavidir. Buz uygulaması da şişliği ve ağrıyı azaltabilir. Ayrıca antihistaminik kremler kullanılabilir. Ciddi bir durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Halk arasında böcek sokmalarından sonra o bölgeye çamur gibi çeşitli maddeler sürülüyor. Bu son derece yanlıştır ve mikrobik olayların artmasına neden olur.''