Harvard: Domuz gribi abartıldı

Harvard Üniversitesi uzmanları, elde edilen verilerei yorumladı ve domuz gribinin normal gripten farkı olmadığını duyurdu.

Harvard Üniversitesi uzmanları, domuz gribinin abartıldığı yorumunda bulundu. Aralık ayı başlarında çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün danışmanı dört profesörün, aynı zamanda aşı firması danışmanlığını yaptığını da ortaya koyan haberlerin bir nevi tamamlayıcısı olan bu sonuç, dünya ülkelerinin, aşı üreticileri  tarafından resmen sömürüldüğünü ortaya koyuyor.

ABD'de Nisan-Kasım 2009 arasında domuz gribi ölümlerini inceleyen Harvard Üniversitesi uzmanları, domuz gribinin mevsimsel gripten bir farkının olmadığını, hatta öldürme riskinin daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Bilim adamları, "Panik abartıldı. Hastalığın çok tehlikeli olmadığı açık" görüşünde.

Dünyada 2009 ilkbaharından itibaren büyük tartışmalara yol açan domuz gribi konusunda yapılan araştırmaların sonuncusu bilim dünyasındaki grip tartışmasını zirveye taşıdı. Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi ve İngiliz Medical Research Council tarafından yapılan araştırma domuz gribinin her yıl milyonlarca insanın yakalandığı mevsimsel gripten çok önemli farkı olmadığı, hatta virüsün öldürücü etkisinin mevsimsel gripten daha düşük olduğu belirlendi. Bu yeni verileri gören bilim dünyası, "Bu sonuçları öngörebilmiş olsaydık dünya genelinde aşılama kampanyaları düzenlenmesi gibi önlemler alınması söz konusu olmayacaktı" yorumunu yaparken Amerikan ABC televizyonu da, "Domuz gribi abartıldı mı?" başlıklı haberiyle araştırmanın bilim adamları arasında yarattığı etkiyi inceledi.

"Elimizde veri yoktu"

ABD'de şu ana kadar 9 bin 820 can alan domuz gribi virüsünün ilk görülmeye başlandığı Nisan ayından Kasım'a kadar sürecini detaylı bir şekilde inceleyen Harvard Üniversitesi uzmanları domuz gribinin en fazla mevsimsel grip kadar tehlikeli bir hastalık olduğu kanaatine vardı. Harvard uzmanlarına göre domuz gribi hemen hemen normal grip kadar can aldı, en büyük farkı ise akciğerlere çok daha derinlemesine nüfuz etmesi oldu. Araştırmanın başındaki isim olan Harvard Profesörü Marc Lipsitch, "İlk başlarda virüsün etkisinin ne şekilde olacağını tahmin etmek zordu, ama şimdi elimizdeki verilere baktığımızda bunun normal grip virüsünden çok da farklı etkilere sahip olmadığını görüyoruz" ifadesini kullandı. Lipsitch buna rağmen domuz gribinin hala "ciddi bir hastalık olduğunu" ve aynı her yıl grip aşısı olmanın tavsiye edildiği gibi domuz gribi aşısı olmayı da tavsiye ettiklerininin altını çizdi.

Bu sonuçları ABC televizyonuna değerlendiren Hunter College Profesörü Philip Alcabes, "Grip ciddi bir hastalıktır. İnsanları öldürür. Ama dünyayı saracağını iddia ettiğiniz bir grip salgınına karşı küresel bir önlem faaliyetine girişiyorsanız elinizde felaketi ve krizi gösterecek somut verileriniz olması gerekir. Çok az veriyle çok aşırı önlemler alındı. Şimdi herkes bu hastalığın abartıldığının farkına vardı" dedi.

Alcabes, "Bu araştırmanın sonuçlarını Haziran ayında görmüş olsaydık her şey farklı olabilirdi. İnsanların domuz gribine aşırı tepki verdikleri ortada olan bir gerçekti. Ama bunu kanıtlamak için bilimsel verilere ihtiyacımız vardı. Şimdi bu veri elimizde var" yorumunu yaptı.

Sitemiz yazarı Fevzi Öztürk, 9 Kasım'daki haber analizinde, şunları yazmıştı:

"Tıp uzmanlarına göre; bu hastalığın diğer griplerden pek farkı yok. Diğer mevsimsel grip türlerinden daha hızlı yayılabilen ancak öldürme oranı daha az olan domuz gribine, Amerikan Federal Sağlık kuruluşunun verilerine göre ABD'de çok kısa bir sürede 5,7 milyon kişi yakalanmış ve tamamı da bu gripten kurtulmuş. Buna rağmen domuz gribi, yaşanan panik sayesinde son birkaç aylık süreçte devasa bir pazar oluşturdu.

......

Dünyada yaşanacak bir domuz gribi salgınının küresel ekonomiye maliyetinin trilyonlarca doları bulabileceği tahmin ediliyor. Dünya Bankası'nın ve çeşitli düşünce kuruluşlarının hazırladığı en kötü senaryoya göre, bu maliyet 3 ile 4,4 trilyon dolar arasında değişiyor. Yine bu kötü senaryoya göre küresel ekonomide üretimin yüzde 12,6 gerilemesi ve 142 milyon insanın can kaybına uğraması bekleniyor…

......

Hükümetler kanalıyla düzenlenen aşı kampanyaları, uluslararası ilaç tröstlerinde aşırı kârlara ve beklenmedik büyümelere neden oluyor. Fransız ilaç devi Sanofi-Aventis aşılarla yaptığı ticareti beş yılda iki katına çıkarmayı hedeflerken, domuz gribi aşısından sadece ABD'den yılın son üç ayında 500 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyor. İlaç şirketleri salgınlara karşı geliştirdikleri ilaçlar nedeniyle ekonomik krizlerden etkilenmeden büyümelerini sürdürüyorlar.

....

Son aylarda Türkiye'de domuz gribinin hızla yayılması jel, çamaşır suyu, doğal bitkiler, maske ve mendil gibi hijyenik ürünlerden oluşan dev bir "grip pazarı" oluşmasına yol açtı. Maske ve dezenfektan satışları üçe katlandı. Bu ürünlerden birçoğunun reklamında ise ana tema "gripten korunmanın yolu" olarak öne çıkıyor. Vakaların artması ile medyada sıkça işlenen hastalık nedeniyle "panik tüketim" sayesinde üretim ve satış rakamları her geçen gün büyüme kaydediyor.

.....

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; hastanelere akın eden vatandaşların tahlil, ilaç, film gibi masrafların karşılanması sebebiyle domuz gribi salgınının Türkiye bütçesine ek 1 milyar liralık yük getireceği açıklandı. Sağlık Bakanlığı süreç tamamlanana kadar 5 milyon kişinin polikliniklere başvurmasını bekliyor.

Sağlık Haberleri