Trabzonlu olan eski gümrük muhafaza memuru Aydın Durmuş (52), yaklaşık 12 yıl önce İzmit'te gümrük muhafaza memuru iken rüşvet aldığı gerekçesiyle İzmit Ağır Ceza Mahkemesince 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bu kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine güvenlik kuvvetlerince yakalanan Durmuş, Trabzon'da cezaevine konuldu. Bir süre cezaevinde kalan hükümlü Durmuş, mahkumların koğuşlarına devasa resimler yapmaya başladı.
Bu süreçte Aydın Durmuş'un ressamlık yeteneğini gören ve cezasının 3 yıldan az olduğunu öğrenen arkadaşları, Durmuş'a, 3 yıldan az hapis cezalarında uygulanan "denetimli serbestlik uygulaması"ndan yararlanarak cezasının kalan kısmını cezaevi dışında geçirmesini önerdi.
Durmuş da uygulamadan yararlanmak için Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne başvurdu. Başvuru üzerine mahkeme, Durmuş'un kalan hapis cezası yerine 120 gün "kamu yararına ücretsiz çalışması"na karar verdi.
Söz konusu müdürlükte savcılığın bilgisi dahilinde Durmuş'un Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gelip kamu kurumlarına hediye edilmesi için resim yaparak ya da mahkumların resim yaparak rehabilite olmasına yardımcı olarak cezasını çekmesini kararlaştırdı.
Böylece hapiste yatmak yerine kalan cezasını resim yaparak çekmeye başlayan Durmuş, hafta içi günde 4 saat ücretsiz resim yaptıktan sonra kendi işleri ile ilgilenip kalan zamanını ailesi ve çocuklarıyla geçirebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
"Burada resim yapmayı ceza olarak görmüyorum"
Hükümlü Aydın Durmuş yaptığı açıklamada, "denetimli serbestlik uygulaması" sayesinde cezasını cezaevi dışında çekme imkanı bulduğunu ifade ederek, "Ressamlık eğitimi almadım ama amcam ve bir süre önce ölen öğretmen ablam ressamdı. Ben de cezaevine girince ailemden resim malzemesi almalarını istedim, getirdiler. Önce can sıkıntısından duvarlara, sonra tuvale doğaçlama resim yapmaya başladım" diye konuştu.
Resim yaparken kendini doğayla başbaşa kalmış gibi hissettiğini anlatan Durmuş, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra kalan cezasını çekmek amacıyla Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne başvurduğunu anlattı.
Durmuş, burada görevlilerin aldığı malzemelerle resim yaptığını, ayrıca mahkumlara rehabilite olmaları için resim yapmayı öğrettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Mahkumlara resim yaptırarak onlara sabrı da öğretiyorum. Çünkü resim biraz sabır isteyen uğraş. Elimizden geldiğince mahkumların el becerilerini ortaya çıkarmak istiyoruz. Resim el becerilerinden ziyade insanın içindekini tuvale yansıtma şeklidir. Bunu yansıtabiliyor ise o eser onun oluyor. Burada resim yapmayı ceza olarak görmüyorum ve bu uygulamayı hükumetimizin bizlere çıkardığı çok güzel bir uygulama olarak görüyorum."
Cezasının bitmesine 2,5 aylık süre kaldığını dile getiren Durmuş, buna rağmen mahkumlara yardımcı olmak için bir yıl süreyle burada kalmayı düşündüğünü belirtti.
Durmuş, cezaevlerinde sosyal etkinliklerin az olduğunu anlatarak, "Açık cezaevleri biraz daha iyi. Ama denetimli serbestlik büroları istediğiniz taktirde size sosyal etkinlikleri sunuyor. Sadece atölyeleri yok. Mahkumlara bu tür sosyal etkinlikler uygulanması çok güzel. Buraya gelen mahkumların çoğunun el becerisi var. Denetimli serbestlik bürolarında İŞ-KUR aracılığıyla küçük küçük iş atölyeleri açılmalı. Bence Adalet Bakanlığı buna önem vermeli" diye konuştu.
Resim yaparak kötü alışkanlıklardan kurtulduğunu da ifade eden Durmuş, yaptığı tabloların ücretsiz olarak kamu kurumlarına armağan edildiğini söyledi.