HAKKa Yürüyeli 1 Yıl Oldu

Merhum Es'ad Coşan Hocaefendinin babası ve Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendinin Dedesi olan Merhum Halil Necati Coşan'ın sene-i Devriyesi

 

Halil Necati Coşan, Hicri 1324, Miladi 1906 yılında Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Ahmetçe köyünde dünyaya geldi. Babası ve iki amcası muhtelif cephelerde şehit oldukları için dedesi ve dayılarının himayesinde yetişen Halil Necati Coşan, 18 yaşında hem dedesinin, hem de baba ve amc ala rının müntesip bulunduğu Gümüşhanevi Dergâhı hülefasından Çırpılarlı Ali Efendi’ye intisap ederek medrese tahsiline başladı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile medreselerin kapatılmasından sonra Ahmetçe’ye dönerek hıfzını köyde görevli imam Çankırılı Mustafa Efendi’den tamamladı. 1928 yılında Şadiye Hanımla evlendi, bu evliliğinden 7 çocuğu dünyaya geldi.

1942 yılında çocuklarının eğitimi maksadıyla İstanbul’a yerleşti. Kısa süre sonra Gümüşhanevi Dergahı Postnişini Kazanlı Abdülaziz Bekine (Rh.A.)’in, 1957’de vefatından sonra da Mehmed Zahid Kotku (Rh.A.)’in hizmetinde ve yakın sohbet halkasında bulundu. Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’nin 1980 yılında vefatından sonra eğitim ve irşad hizmetini yürüten oğlu ve Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin damadı Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’ye her konuda destek oldu. Bu desteğini, Es’ad Coşan Hocaefendi’nin 2001 yılında Avustralya’da Hakk’ın rahmetine kavuşmasının ardından aynı vazifeyi üstlenen torunu Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi için de aynen sürdürdü.
 
İstanbul’da kısa süreli ticari meşguliyetten sonra Fatih Müftülüğü’nde vazife ala n Halil Necati Coşan, Ali Yekta, Bekir Haki, Ömer Nasuhi Bilmen Efendi gibi zevatla birlikte çalıştı ve aynı daireden emekli oldu.
 
Kendi döneminde İstanbul’da yaşayan münevverlerle teması oldu. Yahya Kemal, İbn ül Emin Mahmut Kemal İnal ve Neyzen Tevfik gibi kimselerle teşrik-i mesaisi oldu.

 

1964’te Şadiye Hanım’ın vefatından sonra Fatma Aliye Hanımla evlendi.. Fatma Aliye Hanım 1999’da Mekke-i Mükerreme’de vefat etti.

Miladi 102, hicri 105 yılı aşan hayatı boyunca inandığı değerleri fiilen yaşamayı, etrafındakilere de bu güzellikleri anlatmayı ve yaşatmayı gaye edinen; her kesimden pek çok insanın saygısını, sevgisini, gönlünü, duasını kazanan Halil Necati Coşan’nın gerçek bir Veli ve Hak dostu olduğuna büyük k ala balıklar hüsn-i zann edegeldi.

Bize güler yüzünü ve nesebinin ulaştığı numune-i imtisal Peygamber (sav) Efendimizin güzel ahlakının bir örneğini miras bırakan Halil Necati Coşan’ı tanıyanlar, “Necati Amca”larının, istikametine, zühdüne, takvasına, verasına , sehasına ve sair güzel ahlakına hüsn-i şahadet eder, veraset-i nübüvvete eriştiğine hüsn-i zann eder.

Allah, Firdevs-i Âlâ’da Peygamber (sav) Efendimize komşu eylesin, bütün sevdikleriyle birlikte bizleri de Liva ül Hamd sancağı altında buluştursun.

Yazdıkları bir şiirde kendi hayatlarını şu şekilde özetliyorlardı :

 

“Aciz bir bendesiyim silsile-i tarik-i Nakşbendiyenin
Selâtinini maiyet olmaya talip benim divane gönlüm
Mesned-i ümidim oldu Ashab-ı Kehfin Kıtmiri
Çünki Şah-ı Rusül Server-i Alemdir muinim, şefim, rehberim.”
 
Kaynak zinde.info

Hayat Haberleri