H.Necati COŞAN DEFNEDİLDİ
HAFIZ HALİL NECATİ COŞAN SÜLEYMANİYE HAZİRESİNE DEFNEDİLDİ
Türkiye'nin önde gelen ilim, fikir ve gönül önderlerinden olan; ömrünü ülkemize ve insanlığa hizmet yolunda sarf eden merhum Mahmud Esad Coşan Hocaefendi'nin muhterem babaları; babasının kendisine devrettiği hizmet misyonunu, plan ve projelerini aynı çizgide sürdüren Sayın Muharrem Nureddin Coşan'ın sevgili dedeleri Hafız Halil Necati Coşan, dün öğleye doğru, tedavi gördüğü hastanede Hakk'ın rahmetine kavuştu.
Hafız Halil Necati Coşan'ın cenazesi bugün Süleymaniye Camii'nde Cuma namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresine, feyz aldığı hocalarının yanına defnedildi. Yurtdışından ve Türkiye'nin birçok ilinden binlerce kişi cenaze namazına iştirak etti. Taziyelerin kabülü, Üsküdar Küçük Çamlıca'da, Hüdai Çilehane Mescidi yanındaki Server Kültür Merkezi'nde devam ediyor.
Vefatıyla derin bir teessür uyandıran Hafız Halil Necati Coşan, 1906 yılında Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Ahmetçe köyünde dünyaya geldi. İstanbul Fatih medreselerinde tahsil gören babasının iki amcasıyla birlikte Çanakkale ve muhtelif cephelerde şehit olması üzerine dedesi ve dayılarının himayesinde büyüdü. Aile büyüklerinin yolundan giderek küçük yaşlarından itibaren ilim tahsiline yöneldi ve Kur'an hafızı oldu. 1928 yılında Şadiye Hanım'la evlenen Halil Necati Coşan'ın bu evlilikten 7 çocuğu dünyaya geldi.
1942 yılında çocuklarını okutmak amacıyla İstanbul'a göç etti. Burada ülkemizin ilim, fikir, kültür, sanat, sosyal, iktisat ve eğitim hayatında çok önemli atılımlara öncülük yapan gönül önderlerinden Abdullah Hasib Efendi, Abdülaziz Bekkine ve Mehmed Zahid Kotku Hocaefendilerin sohbetlerine devam etti ve onların yakın çevresinde yer aldı. Oğlu Mahmud Esad Coşan'ın, Mehmed Zahid Kotku'nun kızıyla evliliği bu yakınlığı akrabalık bağlarıyla daha da kuvvetlendirdi.
İstanbul'a yerleşen Hafız Halil Necati Coşan, bir süre ticaretle uğraştı. Daha sonra, açılan imtihanı kazanarak Fatih Müftülüğü'nde çalışmaya başladı. Ali Yekta, Bekir Haki ve Ömer Nasuhi Bilmen Efendiler başta olmak üzere ülkemizin önde gelen ilim adamlarıyla yakın mesai ve dostluk içerisinde bulundu. İstanbul'un seçkin kültür ve dinî ortamlarına devam etti. Yahya Kemal Beyatlı, İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Neyzen Tevfik gibi dönemin önde gelen kültür ve sanat adamlarıyla teşrik-i mesaisi oldu.
Nesli ve çevresi içinde Üsve-i hasene kabul edilen Hafız Halil Necati Coşan 102 yılı aşan ömrü boyunca ülkemize ve insanımıza hizmet etmenin gayreti içerisinde oldu. Çevresine sevginin, dostluğun, paylaşmanın, insan ve vatan sevgisinin güzelliklerini aşıladı. Çalışkanlığı, nezaketi, tevazuu, yardımseverliği, ilmi, irfanı ve güzel ahlakı ile mesai arkadaşlarının, ülkemizin önde gelen ilim, fikir, kültür, iş ve devlet adamlarının sevgi ve saygısını kazandı.
Merhum Halil Necati Coşan, Süleymaniye Camii haziresinde hocalarının yanına defni arzusuyla 1996 yılında, 1593 Sayılı Hıfzıssıhha Kanunu'nun 211. maddesi gereğince İstanbul Valiliği'ne müracaatta bulundu. Bu müracaatı 27.12.1996 gün ve 96/9002 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile uygun görüldü ve dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'in onayıyla da yürürlüğe girdi.
Tanıyan hemen herkesin, sevgi ve saygıyla bahsettiği, bazılarının abi, amca, dede olarak kabul ettiği, Merhum Halil Necati Coşan'a Allah'tan rahmet diliyor, sevenlerine ve yakınlarına taziyelerimizi sunuyoruz.
Kaynak AKRA FM