Güneydoğu'da TRT Şeş sevinci

Doğu ve Güneydoğu'da bölge halkının vazgeçilmez kanalı haline gelen TRT Şeş, beraberinde birçok olumlu gelişmelere vesile oldu.

Türkiye'de devlet eliyle Kürtçe yayının serbest olması ünlü sanatçıları Kürtçe türkü söylemeleri konusunda adeta cesaretlendirdi. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da konser veren sanatçı Berdan Mardini, söylediği birbirinden güzel Kürtçe türkülerle Diyarbakırlıları eğlendirmişti.

Türk Halk Müziği'nin güçlü yorumcularından sanatçı Gülay ile TRT Türkü Yarışması Türkiye 1'inci Şeyhmus Ebenkuş'un Diyarbakır'da dün gece düzenlediği konsere Kürtçe şarkılar damgasını vurdu. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu vatandaşlarla birlikte, yurtdışında yaşayan ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver'in Kürtçe türküleri eşliğinde halay çekti.


Diyarkapı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında 'Diyarkapı' sloganıyla Dicle Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen konsere binlerce vatandaş katıldı.


TRT'nin düzenlediği ve yaklaşık bir önce sonuçlanan yarışmada Türkiye birinci olan Diyarbakırlı Türk Halk Müziği Sanatçısı Şeynmus Esenkuş, Türkçe başladığı şarkılarına Kürtçe devam etti.


Diyarbakırlı sanatçı Celal Güzelses'in türkülerini yorumlayan Esenkuş, daha sonra sahneden inerek Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve yardımcılarını halaya davet etti. Hareketli türkülerle birlikle onlarca kişi halay çekti. Esenkuş, Kürtçe türkülerden ise ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver'in Güneydoğu'da çok sevilen parçalarını seslendirdi. Bu sefer Kürtçe türküler işliğinde halay çeken vatandaşlara Vali Mutlu da katıldı. Sanatçı Esenkuş, bu sırada Perver'in oldukça hareketli olan Haydoki türküsünü seslendirdi, salonu dolduran Diyarbakırlılar alkış tuttu.


Daha sonra "İstanbul Ağlıyor" türküsüyle sahneye çıkan sanatçı Gülay, bugüne kadar verdiği konserlerin hiçbirinde bu kadar heyecanlanmadığını söyledi.


Diyarbakır Valisi Mutlu'nun dünyanın en uzun etkinliği sayılabilecek 6 aylık kültür programı düzenlediğini hatırlatan Gülay, Diyarbakır'ın kültür kenti olduğunu bildiğini kaydetti.


Gülay, " Şuan titriyorum. Diyarbakır'a çok kez geldim ve Diyarbakır'ı çok seviyorum. 6 aylık bir etkinlik düzenliyor. Sanırım dünyada bir ilk. Bana söylendiğinde şaka yapıldığını zannettim." diye konuştu.


Gülay daha sonra Türk Halk Müziği'nin birbirinden güzel parçalarını seslendirdi. Kürtçe türküler de seslendiren Gülay, Diyarkapı'da Kürtçe söyleyen ünlü sanatçılar arasına girmiş oldu.



Kültür-Sanat Haberleri