Güneydoğu'da bir ilk

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla Diyarbakır'da yaşayan doğuştan işitme engelli küçük Emre Can ve Başak'a "biyonik kulak" ameliyatı yapıldı.

 

Hacettepe Üniversitesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Sennaroğlu öncülüğünde D.Ü KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ediz Yorgancılar tarafından yapılan ameliyatla Emre Can Kaya (6) ve Başak Durusto (4) adlı hastalara "Kohlear İmplant (Biyonik kulak)" takıldı. Doç. Dr. Yorgancılar yaptığı açıklamada, bölgede yaygın olarak görülen akraba evlililerinin doğuştan veya sonradan işitme kaybı görülen vaka sayısında artışa neden olduğunu söyledi.

İşitme kayıplarında erken tanının önemine dikkati çeken Doç. Dr. Yorgancılar, "İşitme kayıpları erken tanı ile tedavi edilmezlerse bu kişiler sağır ve dilsiz olarak özürlü grubuna dahil ediliyor. Bugüne kadar üniversite hastanesi olarak teknik imkansızlıklar nedeniyle bu operasyonu gerçekleştiremiyorduk. Bölgede ilk kez Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sennaroğlu'nun katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz cerrahi müdahale ile iki çocuğumuz artık duymaya ve dolayısıyla konuşmaya başlayacak" diye konuştu.

Doç. Dr. Yorgancılar, ameliyatla iç kulağa yerleştirdikleri bir cihaz yardımı ile hastanın yeniden duymaya başladığını belirterek, doğuştan işitme kaybı bulunan hastaların özel eğitim ile desteklendiği takdirde kayıp zamanlarının telafi edebileceğini kaydetti. Bu müdahale sayesinde Emre Can ve Başak Durusto'nun normal yaşantılarına dönebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yorgancılar, şu bilgiyi verdi: "Hastalarımızda doğuştan işitme kaybı bulunuyor ve işitme cihazından yeterli fayda göremiyorlardı. İç kulak duyu hücreleri çalışmıyor, ancak beyine giden sinir hücreleri sağlam olduğundan yaptığımız tetkikler sonucu Kohlear İmplant uygulanmasına karar verdik. 2 saat süren cerrahi müdahale son derece başarılı geçti. Hastalarımız bir ay sonra duymaya başlayacak. İşitemediği ve dolayısıyla konuşma yetisinin oluşmadığı kayıp zamanları özel eğitim alarak telafi edebilecekler. Ameliyatın maliyeti 30 bin lira. Ameliyat masraflarını SGK karşılıyor. Daha önce ailelerin bu ameliyat için büyük şehirlere gitmesi gerekirken artık Diyarbakır'da bu ameliyatı yaptırabilecekler. Bu vakalarda en önemli konu erken tanı. 3-4 yaşına kadar bu çocukların tedavisi yapılmazsa ilerde bu cihaz takılsa bile hasta bir fayda göremeyebiliyor. Burada erken tanı konusunda hekimlere, bilinçli olmaları yönünden de ailelere büyük görev düşüyor"

Emre Can Kaya'nın babası Mehmet Kaya, Emre'nin bir kulağında yüzde 90, diğerinde de yüzde 80 işitme kaybı bulunduğunu belirterek, daha önce tedavi amaçlı çeşitli girişimlerde bulunduklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

Üniversite hastanesinde "Kohlear İmplant" ameliyatı yapılacağını öğrendikten sonra umutlarının arttığını anlatan Kaya, "Ameliyat başarılı geçti. Oğlumun durumu gayet iyi görünüyor. Emre'nin duyacağını ve konuşacağını düşünmek bizi umutlandırıyor. Çok mutluyuz. Hocalarımıza teşekkür ediyorum" dedi.


Sağlık Haberleri