Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ve Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın resmi davetlisi olarak 14-17 Mart 2010 tarihlerinde Kinşasa ve Yaunde'ye gidecek.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun'a yapılacak resmi ziyaretin iki üke açısından cumhurbaşkanı düzeyinde bir ilk olacağı belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'e gezisinde bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, medya ve iş dünyasının temsilcilerinden oluşan geniş bir heyetin eşlik edeceği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Gül, resmi görüşmelerin yanı sıra her iki ülkede düzenlenecek iş forumu toplantılarına katılacak, ayrıca Kinşasa ve Yaunde'de eğitim veren Türk okullarının ziyaret edecek. Açıklamada, ziyaret sırasında ''Türkiye ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun arasında mevcut olan tarihi dostluk ilişkilerinin en üst seviyede gözden geçirileceği, ekonomi, ticaret ve yatırımlar olmak üzere işbirliğinin her alanda derinlik, zenginlik kazandırılmasının değerlendirileceği'' kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün ayrıca, Türkiye'nin Afrika ülkelerinin tamamına yakınının desteğini alarak seçildiği BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği ve Afrika ile sahip olunan stratejik ortaklık bağları çerçevesinde güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağı belirtildi.
Kinşasa'da 34 yıldır faaliyet gösteren Türk Büyükelçiliğinin Afrika'daki en eski sefaretler arasında yer aldığı, Türkiye'nin Yaunde'de bulunan büyükelçiliğinin 15 Ocak 2010 itibarıyla çalışmaları başladığı kaydedilen açıklamada, ''Esasen, ülkemizin Afrika'daki diplomatik ağı son dönemde hızlı bir şekilde genişlemiştir. Kıtada halihazırda, 13'ü Sahra'nın güneyindeki Afrika'da olmak üzere 18 Büyükelçiliğimiz bulunmaktadır'' denildi.
Türkiye'nin Afrika'da yeni Büyükelçilikler açma kararı çerçevesinde, Yaunde Büyükelçiliğine paralel olarak, Darüsselam (Tanzanya) Büyükelçiliğinin 2009 Mayıs, Abidjan (Fildişi Sahili) Büyükelçiliğinin 2009 Kasım, Akra (Gana), Bamako (Mali) ve Kampala (Uganda) Büyükelçiliklerinin 2010 Şubat aylarında faaliyete geçtiği hatırlatılan açıklamada, doksanlı yılların sonlarında şekillendirilen ve uygulamaya geçirilen ''Afrika'ya açılım'' politikasının iktisadi alandaki olumlu neticelerinin de alınmaya başlandığı ifade edildi.
Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle 2003 yılında sadece 5 milyar ABD doları olan ticaret hacminin, küresel ekonomik krize rağmen 2009 yılı sonunda 15 milyar ABD dolarını aştığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacminin önümüzdeki birkaç yıl içinde 30 milyar ABD dolarına çıkarılmasını hedeflediği vurgulandı.
''Afrika'ya Açılım Eylem Planı''nın başlatıldığı 1998 yılında, Türkiye'nin Sahra'nın güneyindeki Afrika ülkeleriyle dış ticaret hacminin 580 milyon dolar seviyesinde iken 2009 sonu itibarıyla 5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, ''Kıta ile sahip olduğu ilişkiler bütüncül bir yaklaşımla ve 'kazan-kazan' anlayışı ışığında yürütülmekte, artan kalkınma yardımlarımıza paralel olarak, Afrika ülkeleri ile bilgi, birikim ve teknoloji paylaşımına önem ve öncelik verilmektedir'' denildi.