Gülen:Dünyanın Birinci Düşünürü

Gülen'in “dünyanın önde gelen 100 düşünürü” anketinde birinciliğini değerlendirdi.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian’ın Fethullah Gülen’in, ABD’de yayınlanan Foreign Policy ve İngiltere’de yayınlanan Prospect adlı dergilerinin 500 bin kişi arasında yaptığı “Dünyanın önde gelen 100 düşünürü” anketinde 1. sırada yer almasını manşetine taşıdı. Haberin spotunda, Fethullah Gülen Hareketi’nin “İslam’ın modern bir markası”mı yoksa “dini laik Türkiye’ye sokmak isteyen” bir akım mı olduğu sorusuna yer verildi.

Dergilerin düzenlediği ankette ilk 10 düşünürün tamamı Müslüman. 4. Sırada Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve 10. Sırada İranlı insan hakları avukatı Şirin Ebadi yer alıyor. Müslümanların sıralamada ağırlıklı olması, anketi duyuran Zaman gazetesinin kampanyasının neticesi olup olmadığı da haberde sorgulandı.

Daha önce Gülen’i “hiç duymadığını” söyleyen Prospect Editörü, sonuçların Türkiye’deki siyasi trendleri yansıttığını ifade ederek şöyle konuştu: “Gülen’in zaferi Avrupa’daki en önemli çatışmaya dikkat çekiyor. Yani, Türkiye’deki ulusalcı laikler ve reformist İslamcı demokratlar (AKP) arasındakine...”

Guardian, Today's Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in görüşlerine de başvurdu. Keneş'in anket sonuçlarının, kampanyalar sonucu belirlendiği iddiasını reddederek Gülen'in uluslararası diyalog ve hoşgörüye çağıran fikirlerinin dünya çapında desteklendiğini savundu.

Kültür-Sanat Haberleri