Gül Yetiştiren Adam

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "14. İstanbul Edebiyat Festivali coşkulu bir açılış töreniyle başladı.

Sultanbeyli Belediyesi İstanbul Üniversitesi gibi kurumların katkılarıyla gerçekleşen Festivalin açılışına çok sayıda yazar şair ve akademisyen katıldı.

Festival bu yıl "Gül Yetiştiren Adam" teması altında Rasim Özdenören'in anısına gerçekleştiriliyor.

İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen festivalin açılış programında Cumhurbaşkanı Kültür Sanat Politikalar Başkanı ve yazar İskender Pala, Özdenören ile dost olduklarını ve beraber çalışma fırsatı da bulduğunu söyledi.

Açılışta "İstanbul'un Şiiri, Şiirin İstanbul'u" başlıklı bir konuşma yapan Pala, İstanbul'un bizzat şiirin kendisi olduğuna işaret ederek, "İstanbul'da yaşamak da şairaneliği sürdürmek gibidir ve İstanbul'da yaşamanın kıymetini bilmek lazım." dedi.

Pala, İstanbul'da öğrenci olmanın, üniversite okumanın da ayrıcalığına da dikkati çekti, buradaki kültür sanat faaliyetlerinin öneminden bahsetti.

İstanbul'un değişim süreçlerini, edebiyatla takip edebilmenin mümkün olduğunun altını çizen İskender Pala, şöyle devam etti:

"Benim ilgi alanım olan divan edebiyatıyla takip edebilmek, baştan sona yüzyıl yüzyıl İstanbul nasıl değişti, nasıl dönüştü şairlerin ifadelerinden, mısraları arasından takip edebilmek mümkündür. Peki bunları fark edemiyorsak, kendi medeniyetimiz içerisinde dağarcığımızda taşımıyorsak, o zaman biz nasıl bir şehirde yaşadığımızı ve o şehrin bize nasıl bir bilinç kattığını, İstanbul'da bir kimliğin ne demek olduğunu nasıl anlarız? Onun için şiire, edebiyata daha fazla zaman ayıran insanlar olmalıyız."

İstanbul'un muhteşem bir lisan olduğunu vurgulayan İskender Pala, konuşması sırasında farklı tarih aralıklarında İstanbul üzerine yazılmış şiirleri de seslendirdi.

"Bu tarz festivallerle yürüdüğümüz bu yolun önemini daha da iyi idrak ettiğimize inanıyorum"

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de festivale katkı sunan herkese teşekkür ederek, "Sahip olduğumuz medeniyet ve kültür hazinemizi işleyerek geleceğe taşıyan yazarlarımız, şairlerimiz, edebiyatçılarımız ve fikir insanlarımız bizlere diriliş ve yükseliş için yön gösterirken, onların serptiği medeniyet tohumlarından ulu bir çınarın altında büyük bir aile olarak toplanıyoruz. Edebiyatın, kültür ve sanatın bu bakımdan çok önemli bir işlev üstlendiğini düşünüyor, bu tarz festivallerle yürüdüğümüz bu yolun önemini daha da iyi idrak ettiğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Rasim Özdenören'in nesillerin ağabeyi, bir dava ve mücadele adamı olduğuna dikkati çeken Keskin, şunları kaydetti:

"Özdenören, onlarca hikaye, deneme kitabı, çeviriler, binlerce gazete yazısı ve her biri hala nadide mücevher gibi anılan edebiyat dergilerini ömrüne sığdırmıştır. Başlı başına edebiyat dünyamızın abide isimleri arasında görülen bu güzel insanın ölümsüz eserlerinin yeni kuşakları doyuracağına ve her şeyden önemlisi, ilham kaynağı olacağına zerre kuşku duymuyorum."

"Edebiyatçılar bir milletin çarpan nabzı, atan yüreğidir"

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise bu tarz festivallerle İstanbul'un edebiyata ve medeniyete başkentlik yapmaya devam edeceğini belirterek, "Edebiyat ruhumuzu, gönlümüzü, dilimizi incelten bir uğraş. Edebiyatın toplumları meydana getiren en önemli unsurlardan birisi olduğunu biliyoruz. O yüzden diyoruz ki bir millet edebiyatı varsa bir millettir." diye konuştu.

Bıyıklı, İstanbul'un üzerine yazan yüzlerce edebiyatçının olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çünkü edebiyatçılar bir milletin çarpan nabzı, atan yüreğidir. Milletlerin var oluş mücadelesinde edebiyatçılar, hep önde durmuşlar ve kavgayı en önde vermişlerdir. Pakistan'da İkbal, Macaristan'da Petöfi, Türkiye'de Mehmet Akif, bunların en güzel örneğidir. Her programda Mehmet Akif, Necip Fazıl, Rasim Özdenören, Sezai Karakoç diyoruz ve demeye de devam edeceğiz. Onlar bizim Türkçemizi yaşatan, bizi yarına taşıyan bayraktarlarımızdır. Bu insanlar bizim geçmişimizle köprü kurdular ve yine bizi geleceğe taşıyacak onlardır."

Açılışta ayrıca Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından "Rasim Özdenören Özel Ödülü", Dr. Alim Kahraman'a, Nezir Eryarsoy'a, Saliha Tunç'a ve İz Yayıncılık'a takdim edildi.

Göksel Baktagir'in mini konser verdiği programda, Rasim Özdenören adına bir belgesel gösterildi.

Üç gün devam edecek festivalde bugün, "Rasim Özdenören'in İzinde", "Şehir ve Edebiyat" ve "Sezai Karakoç'un İstanbul'u" söyleşilerinin yanı sıra Gazeteci İsmail Halis, Dr. Alim Kahraman, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Bülent Ata ve Dr. Yunus Emre Özsaray'ın katılımıyla "Rasim Özdenören Özel Oturumu" gerçekleştirilecek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-Sanat Haberleri