GÖRME ÖZÜRLÜLERİN BİLGİYE ERİŞİMİNDE ÖNEMLİ ADIM

Görme özürlülerin bilgiye erişimi konusunda önemli bir adım atıldı

Görme özürlülerin bilgiye erişimi konusunda önemli bir adım atıldı. Artık görme özürlüler yazılı materyallere rahatça ulaşabilecekler. Görme özürlüler, altyapı için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından Türkiye’de basılacak olan tüm eserlere Milli Kütüphane’den erişebilecek.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 22 Şubat 2012’de kabul edilip, 29 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6279 sayılı "Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu" ile yurtiçinde kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın veya bir dizinin parçası niteliğinde olan ayrı yayımlanmış eserler ile gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli yayınlar, yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak, yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler ve elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınların elektronik ortama aktarılan birer nüshası görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere Millî Kütüphaneye gönderilecek.
 
Türkiye’de yayınlanan tüm yazılı eserler kanunun öngördüğü ve uygulamayı belirleyecek Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından Milli Kütüphane’de görme özürlülerin hizmetine sunulacak. Yapılacak düzenlemelerin ardından, görme özürlülerin kendilerine uygun formatta ve herkesle aynı anda bilgiye erişebilmesiyle birlikte, eğitim ve kültürde fırsat eşitliği sağlanması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.
 
29 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6279 sayılı "Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu"na ulaşmak için tıklayınız:
 
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/02/20120229-1.htm
 



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri