Türk yapımı Google Earth'ı geliştiren Türk mühendislerin çalışması ülkemizi yıllık 65 Milyon dolar kara geçirecek.
Google Earth'a Türkiye'den rakip geliyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü mühendislerinin hazırladığı Türk yapımı Google Earth’ın ülkemizi yıllık 65 Milyon dolar kara geçireceği belirtildi.
Türkiye'de her 6 ay da bir tapu kadastro çalışmalarını yenilendiği özel sektör ve kamu kurumlarını ise ortak görüntü yerine ayrı ayrı uydu görüntüleri aldığı düşünülürse, devrim niteliğindeki proje kamu kurum ve kuruluşlarını dış bağımlılıktan kurtaracak.
Türkiye'de Kamu Kurum ve Kuruluşları uydu görüntüsünün kilometre karesine 40 dolar ödüyor. Türkiye'nin 814.578 kilometre alana sahip olduğu düşünüldüğünde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün çalışması Türkiye'ye yıllık 65 milyon dolar kar sağlayacak.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kendisi için yaptığı çalışmadan ihtiyacı olan her kurum farklı alanlarda ücretsiz yararlanacak. Böylece 'Kurumsal Lisans' adı altında her kuruma ayrı ayrı satılan uydu görüntülerine para ödenmeyecek, tüm kurumlar kara geçecek.
75 MıLYON TL EKSTRA KAR
Söz konusu çalışma kapsamında yılda yaklaşık 250 milyon TL kaynak ayrılan harita işlerinde yaklaşık 75 milyon TL tasarruf sağlanacak. Tarım Bakanlığı'nın doğrudan gelir desteğini kontrol etmesi Türk yapımı Google Earth'la daha kolay olacak. Böylece bazı illerde il yüz ölçümünden daha fazla doğrudan gelir desteği almak ve stadyumları doğrudan gelir desteği kapsamında göstermek tarihe karışacak. Devlet milyonlarca lira kara geçecek.
MAYINLAR TEMİZLENECEK
Normal uydu GPRS yöntemi 5-15 metre arasında doğruluk payı verirken Türk mühendislerin çalışması doğruluk payını 4-15 cm ye indiriyor. Ücretsiz üye olunabilen sistemde Genel Müdürlüğe ait GPRS sisteminin cihazla birlikte kullanılması ile nokta atışı yapılabiliyor. Böylece mayın temizleme robotlarına Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından icat edilen cihazlar takılıp koordinatları girildiğinde sapma yapmaksızın tam isabet sağlıyor. Mayınlar robotlar tarafından kolaylıkla imha ediliyor. Yüzde 100 isabet sağlanıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hava tahmini yapmak için günlük attıkları 50 bin dolarlık hava balonu da bu çalışma ile son bulacak.
Bugün