AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşlerini değerlendirerek, Adeta bir siyasi parti lideri ağzıyla konuşmuştur. Ben Sayın Gerçeker'i gerçek bir hukukçu gibi davranmaya şahsen davet ediyorum" dedi.
Çelik, AK Parti Genel Merkezinde MKYK toplantısı sürerken gazetecilere açıklamalarda bulundu ve sorularını yanıtladı.
Çelik, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaptığı açıklamaları değerlendirerek, ''Söylenmemesi gereken sözler sarf etmiştir. Elbette yargı bağımsızdır, tarafsız olmalıdır. Yargı bağımsızlığına saygımız sonsuzdur. Yargıya da hukuka da güveniyoruz. Yargıya güvenmek bütün yargıçlara da güvenmek anlamına gelmiyor. Maalesef alınan bazı kararlar bu anlamda kamu vicdanını adeta karartmaktadır'' diye konuştu.
Yargının herkes için çok önemli olduğuna işaret eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
''Biz yargının bağımsızlığına da tarafsızlığına da çok önem veriyoruz. Türkiye'de işini hakkıyla yapan, gerçekten bir yargı mensubu gibi davranan, adalet dağıtmaya çalışan çok sayıda yargı mensubu vardır. Biz onların karşısında da millet olarak, halk olarak yaptıkları saygın işten dolayı şapka çıkarırız. Sayın Başbakan'a ağız dolusu hakaretler eden birçok insanla ilgili yapılan başvurularda da maalesef Sayın Başbakan haklı görülmemiştir. Bizimle ilgili olarak bakanlık dönemimizde birçok arkadaşımızın yapmış olduğu başvurularda da yargılama nedense bizim lehimize sonuçlanmamıştır.
Sayın Gerçeker'in hükümetin özellikle 'yargıyı vesayeti altına almak istediğini, iktidar partisinin yargıyı vesayeti altına almak istediğini' söylemesi gerçekten yadırganmıştır. Böyle bir niyetimiz asla olmadı. Böyle bir düşüncemiz asla olamaz. Biz AK Parti'ye, AK Parti hükümetlerine uygun bir yargı modeli oluşturmaya çalışmıyoruz.''
Çelik, ''bazı hukukçuların ve üst düzey yargı mensuplarının konuşmaları ve beyanlarının ana muhalefet lideri ağzıyla yapılan konuşmalar gibi geldiğini, bunun da kamuoyunun dikkatinden kaçmadığını'' belirterek, ''Sayın Gerçeker, biraz daha öteye gidiyor, 'üniversiteleri, baroları, işverenleri, işçi kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ve toplumun her kesimini tavır koymaya davet ediyor. Bir hukuk adamının yapması gereken bu değildir. Bunu yapacak başka merciler, başka kişiler vardır.''
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaptığı konuşmada, insan hak ve özgürlükleri açısından yargı bağımsızlığının önemli olduğunu söylediğini anımsatan Çelik, kendilerinin de aynı şeyi söylediğini kaydetti.
Çelik, AİHM'de 120 bin dosya bulunduğunu, bunun 13 bininin Türkiye'ye ait olduğunu, Türkiye'nin Rusya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ve insan hakları ihlalinden dolayı aleyhinde en fazla hüküm çıkan ülkenin de Türkiye olduğunu vurguladı.
Bir gazetecinin, Anayasa değişikliği teklifinde AK Parti'nin fire verip vermeyeceğine ilişkin sorusuna, ''AK Parti'de Anayasa oylamaları esnasında fire olacağını söyleyenler kendi temennilerini dile getiriyorlar. Biraz kendi arzuladıkları şeyi ifade ediyorlar. Ben açıkçası, şüphesiz ki 337 kişilik parti grubu içerisinde bütün arkadaşların her meselede aynı şeyi düşünmemesini normal karşılarım. Demokratik açılım sürecinde de bazı arkadaşlarımız özellikle işin yöntemiyle ilgili olarak bazı kaygılarını dile getirmişlerdir. Ama onlar bizim partimizin mensuplarıdır. 337 milletvekili olan bir kitle partisinin bütün milletvekillerini böyle tornadan çıkmış gibi tek tip düşünmek demokrasiye aykırıdır. Ama arkadaşlarımız şu veya bu konuda fikirlerini dile getirseler bile aykırı görüş beyan etseler bile netice itibarıyla Türkiye'nin, milletin, memleketin faydasına olan bir meselede kesinlikle aykırı bir tavır takınmazlar. AK Parti'de fire bekleyenler bence yanılacaklardır.''
Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Baykal'ın otobüsüne yumurta ve taş atılmasına yönelik olarak BDP'li Van Belediye Başkanının ''Protestoları biz yapmadık Hüseyin Çelik'in kiraladığı isimler'' dediğini belirterek, bu konuda görüşlerinin sorulması üzerine Çelik, bu iddiayı değerlendirmeye bile değer bulmadığını, Baykal'ın seçim bölgesine gitmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ve habere de üzüldüğünü söyledi.
Anayasa değişikliğinin Meclisten geçme sürecine ilişkin bir soru üzerine de Çelik, Nisan ayında biteceğini düşündüklerini belirterek, ''Her madde için Genel Kurulda 3 saatlik süre düşünüyoruz. Bu da 80 küsur saat eder. Arkadaşlar gereken fedakarlığı gösterecekler. TBMM çalışma saatleri artırılarak Türkiye'nin hayati meselesinde gerekli çalışmalar yapılacaktır'' dedi.