GERÇEK BAL KONUSUNDA YANILMAYIN!
Bir balın gerçek ve doğal olduğu konusunda şu hususlara dikkat etmeniz gerekir, aksi taktirde yanılmanız çok kolay olacaktır.
1- Gerçek bal aşağı doğru döküldüğünde kopmadan dökülür, bu gerçektir. Ancak bu mesele, kopmayan her balın gerçek olduğu anlamına gelmez. Çünkü şekerden beslenerek yapılan balın da kolayca kopmaması normaldir. Ayrıca kısmen şeker veya glikoz olan balların da bu tür gözle görülür özellikleri taşıması normaldir.
2- Bir firmanın ISO 9001 standart belgesi almış olması o firmanın ürettiği balın gerçek ve doğal bal olduğu anlamına gelmez. Çünkü bu ve benzeri belgeler bir şirketin yönetimi ile alakalıdır. Bu sertifikaları veren kurumlar firmaların ürettiği ürünlerin içeriğini denetlemezler.
3- Çeşitli adlarla sunulan tüketici ödülleri de sizi yanıltmasın. Bu tür belgelerin önemli bir kısmı parasını ödeyen, belli kriterleri karşılayan her şirkete verilen ticari amaçlı belgelerdir ve tüketici araştırmalarıyla alakalı değildir. Bu ödüllerin sadece ismi abartılıdır ve arka planda gerçek bir karşılığa sahip değiller.
4- Farz edelim ki bir şirket gerçekten hak ettiği için bir takım belgeler almış olsa dahi, bu belgeler o şirketin ürettiği ürünlerde kalite sürekliliğini garanti altına almaz.
5- TV ekranlarında gördüğünüz ballar sizi yanıltmamalı. Çünkü kalitesiz bal satan bir firma televizyon reklamında da kalitesiz bal gösterecek kadar büyük bir yanlış yapmaz.
6- Bir balın Tarım Bakanlığının kriterlerine uygun olması da o balın zengin ve tamamen doğal olduğu anlamına gelmez. Örneğin ayçiçeği tarlalarından veya çam ormanlarından beslenen bir bal kalitesiz olduğu halde Tarım Bakanlığının kriterlerine uygundur. Hatta yapılan her analiz de bir balın hiçbir dış müdaheleye tabi tutulmadığını ispatlayamayabilir.
7- Kilogram fiyatı 20 TL ye kadar inen balları reklam, kargo, operasyon maliyetlerini de hesaba katarak düşünmek lazımdır. Böyle düşünüldüğünde bu balların 10 TL nin altında değere sahip ürünler olduğu anlaşılacaktır.
8- Gerçek, saf ve hiç katkısı bulunmayan balı detaylı analizlerin dışında hiç bir yöntemle anlamanız mümkün değildir. Yüksek orandaki karışımları anlamak mümkünse de düşük yüzdelerde gerçekleşmiş olan karışımları sıradan yöntemlerle anlamak imkânsızdır.
KARA KOVAN ALDATMACASI
Bir kara kovan furyasıdır başını almış gidiyor. Bu furya halkımızın bal konusunda ne kadar bilinçsiz olduğunu ve suistimale açık oludğunu ortaya koyan bariz olgulardan biridir.
Birincisi Türkiye’de kara kovan üretimi normal kovan üretimine göre çok çok sınırlıyken, bal satıcılarının çoğu kara kovan diye reklam yaparak bal satıyor. Burada çok açık bir yalan söz konusudur.
İkincisi bir balın kara kovan olması o balın şekersiz olduğu anlamına asla gelmez. Kara kovan arısının da önüne glikoz şerbeti koyarsanız alıp peteklere doldurmakta tereddüt etmeyecektir. Öyleyse kara kovan sözcüğünün ticari avantaj sağlamanın dışında önemli bir farkı yoktur.
Üçüncü olarak kara kovanın tek kayda değer farkı kovana başlangıçta petek konulmayıp arının kendi ürettiği mumla petek yapmasını sağlamaktır. Süzme balda zaten petek bulunmadığı için kara kovan balı ile normal kovan balının nerdeyse hiçbir farkı yoktur.
Sonuç olarak, balın kara kovan olup olmaması değil, beslendiği kaynakların doğal ve zengin bir bitki örtüsü olması şeker ve glikoz karışımı bulunmamasıdır.
İŞTE GERÇEK BALI AYIRT ETMENİZ İÇİN BAZI BELİRTİLER:
1- Gerçek balın peteğini keserken, veya ambalajını açıp kapatırken yayılan hafif özel bir kokusu olmalıdır.
2- Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. Yaklaşık % 15 su , %25 Sakkarin % 35 doğal glikoz ve çeşitli mineraller, tuzlar içerir.
3- Hakiki bal çok fazla tatlı değildir, kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu ballar gerçek bala göre daha tatlıdır.
4- Gerçek bal yenildiğinde ağızda zengin ve çeşitli bir rayiha tadı hissedilir. Doğal olmayan balarda ise daha sade ve düz bir tat hissedilir.
5- Glikozlu ballar gerçek bala göre daha açık renkte ve daha şeffaf olur. Ancak sahte ballarda da bu rengin taklit edilmiş olması zor olmayacaktır.
6- Ateşe tutulduğunda gerçek bal daha akışkan hal alır ancak daha geç yanar. Glikozlu bal daha çabuk yana ve kömürleşir.
7- Gerçek bal, aynı hacme sahip glikozlu baldan daha ağır gelir. Balın özgül ağırlığı yaklaşık 1.36 dır.
8- Düzenli ve aşırıya gitmeden kullanılan gerçek bal şeker hastalarında şeker değerini sadece birkaç puan artırır. Glikozlu bal ise şeker hastalarının şeker düzeyini çok daha fazla yükseltir.