''Gelişen Türkiye'de önemli görevleriniz var''

Cuhurbaşkanı Eroğlu : Kıbrıs Türkiye ile çıkar ilişkisinde değil, Kardeşlik hukuku ile birbirine bağlıdır.

Cuhurbaşkanı Eroğlu : Kıbrıs Türkiye ile çıkar ilişkisinde değil, Kardeşlik hukuku ile birbirine bağlıdır.
 
Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Yönetimi, Kıbrıs'ın sıcak gündeminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu ve Din İşleri Başkanı Doç.Dr.Talip Atalay'a destek ziyaretine gitti.
 
 
Türkiye Kıbrıs arasındaki işbirliği ilişkilerini geliştirmek , katkı sağlamak ve somut adımlar atmak üzere Mimar Mühendisler Grubu (MMG) üyesi 30 mühendis ve mimar Kıbrıs'a üç günlük ziyatte bulundu.
 
Heyet tarifeli uçak ile başkent Lefkoşa'ya 23 km. mesafedeki Ercan Havaalanına indi. İlk önce Kuzey Kıbrıs'ın incisi, gözbebeği Girne'ye hareket etti.
 
 
Birinci gün ;
 
Girne'den liman şehri Gazi Magosa'daki 1974 yılında ilk Kıbrıs Barış harekatının yapıldığı çıkartma plajı,Karaoğlanoğlu Şehitliği,Lefkoşa Barbarlık müzesi,Yeşil Hat Sınır Bölgesi,Kapalı Maraş Bölgesi,
 
Ledra Palas Sınır Kapısı,Barış harekatının yapıldığı dönemin izlerini taşıyan yerleşim alanları,Tarihi Girne Kapısı,1965 yılına kadar faal olan Mevlevi Tekkesi ve müzesi,Selimiye camisi,Osmanlının ilk yaptığı
 
Büyük Han, Lokmacı sınır kapısı,Sarayönü, 14 ağustos 1974'de 89 şehid verilen Muratağa - Sandallar - Atlılar Şehitliği,Katliam Çukuru, son halini 1756 yılında Osmanlı döneminde alan Gazimağusa'daki
 
Lala Mustafa Paşa Camii, Saint Barnabas Manastırı, 1993 yılında restorasyonu yapılan duvarında ;
 
Zalim olsa ne rütbe bi-pervayine bünyad-ı zulmü biz yıkarız
merkez-i hake atsalar da bizi
Küre-i arzı patlatır çıkarız !
 
 
yazısı bulunan Divan edebiyatı şairimiz Namık Kemal Zindanı ziyaret edilidi.
 
İkinci Gün ; İlk Ziyaret,
Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanlık sarayında heyeti kabul etti. Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Başkanı Avni Çebi çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı ve beraberindeki heyeti tanıttı.
 

Her ay İstanbul'da düzenlenen kahvaltılı toplantılara konuşmacı olarak davet ettti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Sakarya ve Van depremlerinden sonra mühendis ve mimarların öneminin daha da erttığını söyledi, bu felaketlerde mimarlar ve mühendisler doğru hesabı muhakkak yapmışlardır, ancak müteahhitlerin hatasının olabileceğine vurgu yaptı.KKTC'de de mimar ve mühendislerin bir çatı altında toplandıklarını, STK'ların da önemli görevler üstlendilerini vurguladı.

Öncelikle Türkiye ve hiçbir ülkenin böyle felaketlere maruz kalmamasını diledi , son yaşanan depremin hepimize ders olduğunu belirtti.

''Gelişen Türkiye'de önemli görevleriniz var'' dedi ve heyete başarı diledi.

Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz'ın da Kayserili olduğunu öğrenince teferruatlıca Kayseri konuşuldu.

Kendisinin'de kökenlerinin Kayseri'nin Gülük mahallesinden olduğunu, sülalesinden birçok ferdin hala Kayseri'de yaşadığını, üniversiteyi İstanbul'da okuduğunu o zamanlar Türkiye'de de birçok şeyin bulunmadığını, belkide Kayseri'li oluşundan

o yıllarda Kıbrıs'dan Türkiye'ye valizinde jilet götürüp sattığını ve okul harçlığını çıkarttığını paylaştı. Bugün Türkiye'nin geldiği noktayı ise tüm dünya gıpta ederek seyrediyor, dedi.

Cumhurbaşkanlık seçimi döneminde ,rakiplerinin uyumsuz va anlaşılmaz olduğuna vurgu yapıldığını, ancak bugün ''pilavı farklı'' yediğini, konumunun da uzlaşmacığı gerektirdiğine vurgu yaptı.

Artık, Kıbrıs konusunda 40 yıldır söylenmedik birşeyin kalmadığını, ocak 2012 'de olumlu yönde gelişmeleri beklediklerini, en son olarak da temmuz 2012'ye kadar muhakkak müsbet bir gelişmenin olmasını beklediklerini, yoksa Güney Kıbrıs'ın AB dönem Başkanlığı ve 2013 yılında da Güney Kıbrıs'daki Başkanlık seçimlerinin olacağından bu konu çok sürüncemede kalır.

Dünyada artık federasyon devlet yapılarının ortadan kalktığı bir dönemde Kıbrıs için böyle bir yapıyı zorlamaları da anlaşılır değil,dedi

2012 Temmuz ayına kadar bekleyip, olmazsa da ayrı iki devlet yapısının üzerinde değerlendirmelerinin olacağını söyledi.

MMG Genel Başkanı Çebi,petrolünün ve doğalgazını büyük bir miktarını ithal eden Türkiye'nin Kıbrıs Gazimağusa'da iki ay içerisinse ciddi tecrübe ve bilgi birikimi bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını (TPAO) doğalgaz ve petrol arayacak olmasını hep Türkiye'ye hemde KKTC'ye ciddi katkılar sağlayacaktır, dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'da , bulunacak petrolün hem ekonomimizi hem de müzakerelerde elimizi güçlendirecektir, dedi.

MMG heyet başkanı toplantı sonrası beraberinde getirdikleri İsmi Celil ve Peygamber efendimizin isminin yazılı olduğu hat levhayı Cumhurbaşkanı Eroğlu'na takdim etti.

Küçük Mustafa Bekir Şahbaz'da kendi çizmiş olduğu ''Kıbrıs Resmini'' Cumhurbaşkanına hediye etti.23 Nisan'da da KKTC'den çocukları Türkiye'ye davet etti.Onları misafir etmek istediğini söyledi.

Çizmiş olduğu resim tüm heyeti duygulandırdı.Cumhurbaşkanın Eroğlu'da küçük Şahbaz'ı yanaklarından öperek kutladı.

Cumhurbaşkanı ziyaretine katılan heyette; Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi, Genel Başkan Yardımcısı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz,
 
Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Özmen,Turan Koçyiğit, Serkan Cantürk ve Genel Sekreter Ö.Mustafa Küçükkural,Ayedaş Genel Müdürü Sami Kovancı, Turcoto'dan Saffet Çakmak,
 
Mimar Hasan Omay,Mühendis Hüseyin Kotil ve Mustafa Bekir Şahbaz hazır bulundu.
 
İkinci Ziyareti Din İşleri Başkanı Doç.Dr.Talip Atalay'a yaptılar,
 
 
Atalay, MMG heyetini KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Kıbrıs'daki görevinde henüz bir yılı doldurmadığını, Doktora tezini Kıbrıs üzerine yaptığını,bölgeyi ve bölge insanını çok iyi bildiğini Kıbrıs Türkleri arasında dini değerlerin düşük olduğu algısının doğru olmadığını, doğal yaşam içerisindeki Müslümanlık Türkiye'den daha çok olduğuna değindi.Dünyada Türkleri seven bir millet arayacak olursak Kıbrıs Türklerini buluruz, dedi
 
 
MMG Genel Başkanı Çebi'de bu ziyareti nisan ayındaki Türkiye Gönüllün Teşekküller Vakfı (TGTV) nın toplantısında planladıklarını
 
Uzakları hep yakın yapmaya çalışıyoruz, ancak yakınları da daha yakın etmek zorundayız, bundan sonra da MMG olarak KKTC'ne ziyaretlerinin daha sık olacağını söyledi.
 
Başkan Atalay'a da Hat Yazısı Besmelei şerif tablosu hediye edildi.
 
Hep birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.
 
 
Kıbrıs ;
 
Sicilya ve Sardunya'dan sonra Akdeniz'in üçüncü büyük adası, Türkiye’ye olan uzaklığı Anamur Burnu'ndan 65 km'dir.285.000 kişilik nüfusu, yapısı ve yeryüzü şekilleri itibariylede Anadolu'nun güneyindeki
 
Toros sistemi içinde mütâlaa edilir.Bitki örtüsü bakımından da Toroslarla benzerlik göstermektedir.Portakal bahçeleri,dağlarında yetişen Keçiboynuzu ve pekmezi, 6 Üniversitesi ile Yeşil Kıbrıs olarak da anılır.
 
Yılın on ayında sıcak ve güneşli havanın yaşandığı Kıbris'da tarih ve tabiat güzellikleride içiçedir.2011 Aralık ayında genel nüfus sayımı da yapılacak.
 
İSLAM, İLİM VE SANAT MERKEZİNİN İZLERİNE ŞAHİT OLDUK.
 
MMG Genel Başkanı Avni Çebi ile Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini söyledi.
 
Şahbaz, özellikle İslam medeniyetinin Avrupa'nın göbeğinde yüzyıllar boyu varlığını sürdürerek, kalan eserlerinde bir kısmının günümüze kadar ulaşmış olmasının kendilerine ışık tutacak bilgileri yerinde görmek açısından ehemmiyet arzettiğini vurguladı.
 
MMG olarak yurtdışı gezilerinin ilkini Macaristan'ın Budapeşte, Szentendre, Esztergom, Visegrad, Szigetvar, Pecs, Mohacs'a şehirlerine,ikincisini İspanya Endülüs
 
Malaga, Sevilla, Cordoba, Granada, Toledo ve Madrid'e yaptıklarını hatırlatan Şahbaz, önümüzdeki dönem içerisinde de iki yurtdışı, iki de yurtiçi ziyaretlerinin olacağını belirtti.
 
Şahbaz, MMG üyelerinin, Özbekistan'ın Semerkand, Buhara şehirlerine ,Güney Amerika, Brezilya,Peru ,Kolombiya, Yemen ile İsveç'e üyelerinden iş ve ziyaret gezisi taleplerinin olduğunu ifade etti.
 
15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurarak, istiklalini ilan eden Kıbrıs meselesinin halli için Kuzey Kıbrıs Türk Devleti ve Kıbrıs Rum Toplumu ile ikili ve milletlerararası görüşmeler hala devam etmektedir.
 
İslamiyet ise, ilk olarak Kıbrıs adasına 648 yılında Dört Halife döneminde gelmiştir. Yaklaşık 400 yıl devam eden Osmanlı hakimiyetinin doğal bir sonucu olarak, İslami eserlere Kıbrıs’ın güneyinde de rastlamak mümkündür.Güney’de kalan Türk ve İslami eserler ise özellikle 1974 yılından itibaren sistematik bir şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.Adadaki Türk Müslüman varlıklarına karşı saldırılar 1950’li yıllarda başlamış, 1963 yılından itibaren doruğa ulaşmıştır.
 
Peygamber Efendimizin süt halası Ümmü Haram'ın Güney Kıbrıs'taki Hala Sultan Camii'nde cammi ve türbesinin olduğunu öğrenen heyet, Güney tarafınada geçilemeyeceğini öğrenince çok özüldü.
 
Çok verimli ve faydalı geçen üç günlük çalışma ziyaretinin ardından heyet İstanbul'a döndü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayat Haberleri