Gazze'deki Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Nasır Es Sarrac, İsrail'in bu yolda bir uygulama değişikliğine gidip, kahve ve çayın, bölgeye girmesi yasaklı maddeler listesinden çıkarılacağının söylendiğini bildirdi. Es-Sarrac'ın verdiği bilgiye göre, uygulama yarından itibaren başlıyor.
İsrail, Hamas'ın 2007 Haziranında Gazze Şeridi'nde yönetime el koymasından sonra, bölgeye tam bir abluka uygulamasına geçmiş ve yüzlerce çeşit malın girişine yasak uygulamaya başlamıştı.
İsrail, uluslararası yardım programlarınca Gazze'ye iletilen yardım malzemelerinde de ancak yiyecek maddeleri, ilaçlar, sağlık gereçleri, deterjanlar gibi mal ve ürünlerin girişine izin veriyor.
Filistinli tüccarlar ve insan hakları eylemcilerine göre, İsrailli asker Gilad Şalit'in kaçırıldığı 2006 yılı haziran ayından önce, Gazze'ye 4000 bin dolayında mal ve ürün çeşidi girebiliyordu.
Konserve yiyecekler, oyuncaklar, kitapların, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı ve diğer uluslararası örgütlerin kendi ihtiyaçları için bölgeye girmesine izin verilirken, Gazzeli tüccarların bunları getirmesi yasak kapsamında bulunuyor.
Yasaklı maddeler arasında inşaat malzemeleri başta geliyor. Ancak İsrail, geçtiğimiz ay, Gazze'de belirli bir kaç proje için çimento ve bazı inşaat malzemelerinin girişine onay vermişti. İsrail, inşaat malzemelerinin Hamas tarafından, patlayıcı madde ve silahların yapımında kullanıldığını öne sürüyor.
Ayrıca, elektrikli aletler, ev aletleri, elektronik ekipmanlar, araçlar ve bunların yedek parçaları da Gazze'ye girişi de yasaklar listesinde yer alıyor.
Gazze'nin tek elektrik santralında kullanılan fuel Oil'in bir bölümü ile araçlarda kullanılan benzin ve evlerinde kullanılan mutfak tüpleri de İsrail'den geliyor.
Ancak, Hamas'ın Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tünelleri, kentteki eksik mal ve ürünlerin karşılanması amacıyla tümüyle yasal bir konuma kavuşturması, Gazze'de eksikliği çekilen bir çok maddenin yer altı tünel sektöründen Gazze'ye girişine imkan sağlıyor. Tünellerden en son Gazze'ye araba girişi bile parçalar halinde yapılmıştı.
Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına mal satımı ise tümüyle yasak kapsamında bulunuyor.