Gazi İİBF’de 20 Kredi Garabeti

Son sınıfa geçen öğrenciler yeterli kredide ders verilmediği için mezun olamıyor.

Kredili sistem yüksek öğretimin vazgeçilmezi. Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi hariç ülkemizdeki tüm fakülte ve yüksekokullarda ders seçme sistemi olarak kredili sistem uygulanıyor.

Bu sistem sınıf geçme esasına değil ders geçme esasına dayanıyor. Buna göre öğrenciler mezun olabilmek için bölümlerindeki tüm zorunlu derslerden ve belirli sayıda seçmeli dersten başarılı olmak zorunda. Kredili sistemde her ders birbirinden bağımsız ve başarısız olunan dersler ertesi yıl tekrar alınıyor. Öğrencilere yeterli miktarda kredi verilmezse dönem derslerinin bazıları alınamıyor ve ertesi yıla kalıyor.

Türkiye’nin en büyük fakültelerinden biri olan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde de kredili sistem benimsenmiş durumda. Kayıt olduğu lisans programındaki 55 dersten başarılı olup 157 krediyi tamamlayan bir Gazi İİBF öğrencisi mezun oluyor.

Gazi Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre ağırlıklı genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrencilere bir yarıyılda alabileceği derslerin azami kredi miktarının 1/3 fazlası kredi veriliyor. Gazi İİBF öğrencileri birinci sınıfın her döneminde 26, ikinci ve üçüncü sınıfın her döneminde 24 kredi miktarı ders alabiliyor. Ancak dördüncü sınıfa gelindiğinde durum değişiyor.

Gazi İİBF öğrencileri 4. sınıfın bahar döneminde 3 zorunlu, 2 seçmeli dersten başarılı olmak zorunda. Her bir ders 3 kredi, dolayısıyla derslerin azami kredi miktarı 15. 15’in 1/3 fazlası da eklenince öğrencilere verilen toplam kredi miktarı 20 ediyor. Öğrenciler 20 kredi ile en fazla 6 ders alabiliyor ve 2 kredi boşa gidiyor. Alttan 2 dersi olan bir Gazi İİBF öğrencisi 4. sınıf bahar dönemi derslerinden birini alamıyor ve mezuniyet için 1 sene daha beklemek zorunda kalıyor.

Binlerce Gazi İİBF öğrencisinin 1 ya da 2 ders yüzünden okulu uzamış durumda. Gazi İİBF öğrencileri kendilerine daha fazla kredi verilip mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri