Çok sayıda firma GAP'ta yatırıma hazırlanırken yörede faaliyet gösteren bin 225 firma da yatırım atağına geçti.
Yatırımları KOSGEB destekleyecek.Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı, yörede üretim yapan özel sektör yatırımları için de "itici güç" olacak. Eylem Planı'na göre, GAP kuşağı içerisinde yer alan 9 ilde faaliyet gösteren toplam bin 225 firma yeni planla birlikte yatırım kararı aldı. Bu firmaların toplam 153 milyon doları bulacak yeni yatırımları KOSGEB'in finansman kaynaklarıyla desteklenecek.
İŞTE YENİ YATIRIMLAR
2008-2010 yılları arasında tamamlanması planlanan ve KOBİ'lerin rekabet güçlerinin arttırılması amacıyla yürütülecek bölgesel kalkınma programı kapsamında desteklenecek yeni yatırımlar şöyle: Adıyaman'daki 75 işletme 10 milyon YTL, Batman'daki 30 işletme 4 milyon YTL, Diyarbakır'daki 250 işletme 30 milyon YTL, Gaziantep'teki 375 işletmenin 50 milyon YTL, Kilis'teki 45 işletme 5 milyon YTL, Mardin'de 125 işletme 15 milyon YTL, Siirt'te 37 işletme 5 milyon YTL, Şanlıurfa'da 250 işletme 30 milyon YTL ve Şırnak'ta 39 işletme 4 milyon YTL tutarında yeni yatırım yapacak.
YABANCI ALIM HEYETLERİ
GAP'a önümüzdeki 5 yılda toplam 26.7 milyar YTL tutarında kaynak aktarılmasını öngören GAP Eylem Planı'yla, bir yandan yatırımlar desteklenirken bir yanda da bölgenin ihracat üssüne çevrilmesi hedefleniyor. Buna göre, bölgeden yapılan ihracatın arttırılması amacıyla yurtdışından GAP illerine sektörel bazda alım heyetleri getirilerek üretimin yabancı ülkelere tanıtılması sağlanacak. Alım heyetleri içerisinde Amerika ve AB başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yaygın faaliyet gösteren büyük market zincirleri de yer alacak.
BDDK KREDİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK
GAP Eylem Planı alt yapının kamu, üretime yönelik yatırımların ise özel sektör tarafından yapılması esasına dayandırıldı. Bu kapsamda bölgede yapılacak özel sektör yatırımları adeta krediye doyacak. Kredi Garanti Fonu'ndan sağlanan teminat miktarı ve yararlanan işletme sayısı arttırılırken, Kalkınma Bankası açtığı kredilerde bölgedeki yatırımcılara öncelik verecek. Ziraat Bankası da GAP illerine yönelik ticari kredi portföyünü büyütecek. Ayrıca, büyük yatırımların dışında, küçük girişimcilerin mikro kredilerle desteklenmesi amacıyla da BDDK, Bankalar Kanunu'nda yeni mevzuat değişikliklerine gidecek.
iŞSiZLER EĞiTiLECEK
Toplam 3,8 milyon işsize istihdam imkanı sunması planlanan GAP'ın yeni Eylem Planı'nda yöredeki niteliksiz işsizlerin kalifiye eleman haline dönüştürülerek iş bulma imkanlarının arttırılması da öngörüldü. Plana göre İŞ- KUR, önümüzdeki 2 yıl içerisinde tüm imkanlarını seferber ederek işsizlere mesleki eğitim verecek ve bölgede patlama yapması beklenen tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyacağı personelin yöredeki işsizlerden karşılanmasını sağlayacak. Ziraat Bankası da bölgede açacağı bankacılık okuluyla tarım ve bankacılık alanında önemli bir eksikliği giderecek.
GAP'I DESTEKLiYORUZ REFORMLAR SÜRSÜN
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, küresel dalgalanma ve iç siyasi belirsizlik ortamı nedeniyle ekonominin ivme kaybetmesinin önüne geçilebilmesi için GAP Eylem Planı ve İstihdam Paketi gibi somut adımların, memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Yalçıntaş, şunları kaydetti: "Hayata geçirilen Sosyal Güvenlik Reformu, İstihdam Paketi ve GAP Eylem Planı gibi işsizliğin azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak uygulamalar, ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır. Büyümenin devam ettirilebilmesi için kararlı ve reformist yaklaşımın sürdürülmesi lazımdır. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri ferahlatacak önlemlerin alınmaya devam edilmesi gereklidir.''
Murat Yalçıntaş, bu adımların yeni reformlarla desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, bu adımlar arasında teşvik politikası, KOBİ birleşmeleri, enerji yatırımlarının teşvik edilmesi, nükleer enerjiye geçiş ve kayıtdışı ile etkin mücadeleyi saydı.