Tokyo Elektrik Santralı yetkilileri, gittikçe büyüyen nükleer tehlikeyle başa çıkamazlarsa, Fukuşima Nükleer Santralı’nın, Çernobil’de olduğu gibi betonla kaplanacağını bildirdi. Patlayan 3 reaktörde havadan soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, “Sonuç alamazsak radyoaktif ışınlardan korunmanın tek yolu bu” dediler. Ancak yetkililer, öncelikle soğutma çalışmalarına devam edileceğini ve başarısız olma durumunda son aşamada nükleer santralının üzerine kum ve çimento dökeceklerini açıkladı.
ASIL TEHLİKE KULLANILMIŞ YAKIT ÇUBUKLARINDA
Japon uzmanlar, Fukuşima Nükleer Santralı’deki asıl büyük tehlikenin öngörüldüğü üzere reaktörlerde değil, santralda biriktirilen kullanılmış yakıt çubuklarında olduğunu belirtti. Verilere göre, santralda toplam 11 bin 125 litreden oluşan kullanılmış yakıt çubuğu bulunuyor. Ancak en kötüsü, bu yakıtın reaktörlerden 4 kat daha fazla radyoaktif madde içermesi. Pek çok ülke, bu tehlikeyi bilerek nükleer santrallarında kullanılmış yakıt birikimini sınırlandırıyor. Fakat Japonya, ABD gibi, nükleer santrallarda depo olarak kullanılan geçici havuzlarda kullanılmış yakıt çubuğu biriktiriyor. Fukuşima’daki yakıt havuzları gerektiği gibi soğutulamazsa, radyasyon seviyesini tehlikeli şekilde arttırabilir.
PATLAMAYA KARŞI ÇATI DELİNDİ
Japonya'daki şiddetli depremde zarar gören Fukuşima nükleer santralinin reaktörlerini barındıran binaların çatıları, olası hidrojen patlamalarını önlemek amacıyla delindi. Tokyo Electric Power'dan (Tepco) yapılan açıklamada, ''5 ve 6 numaralı reaktörlerdeki hidrojen birikmesi endişeleri nedeniyle Tepco, dış binalardaki çatılarda 3 ila 7,5 santimetrelik delikler açtı'' denildi. Santralin 5 ve 6 numaralı reaktörleri daha az hasar gördü, çünkü 1-4 numaralı reaktörlerin aksine, bu reaktörlerin soğutma sistemleri bir dizel jeneratör sayesinde 11 Marttaki deprem ve tsunamiden sonra çalışmaya devam etti.
ISPANAK VE SÜTTE RADYASYON
Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, nükleer enerji santralinin bulunduğu Fukuşima ilindeki süt ile yakınındaki İbaraki ilinde yetiştirilen ıspanaktaki radyasyon seviyesinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığının belirlendiğini söyledi. Japon hükümeti, ülkede 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer krizin ardından, ülkedeki gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.
JAPONYA ZAMANLA YARIŞIYOR
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarıştığını söyledi.
Japonya'da yaşanan deprem ve tusunami felaketinin ardından baş gösteren Fukuşima Santralı’ndaki nükleer tehlikeyi önlemek için, yetkililer ve görevliler, zamana karşı yarışıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarışarak büyük çaba harcadığını söyledi. Fukuşima’nın deprem ve tsunamide hasar görmesinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın yetkililer hâlâ nükleer santralın soğutma sistemininin yeniden çalışması için bir güç kaynağı bağlamaya çalışıyor.
VAKA SEVİYESİ 5 OLDU
Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki “vaka seviyesi”ni 4’ten 5’e yükseltti. UAEK, Fukuşima’daki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre 5’e yükseltildiğini belirtti. Bu seviyenin, ABD’de “Three Mile Island”da 1979’da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğuna dikkat çekildi. En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen uluslararası ölçeğe göre, Çernobil’deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.
BAŞKENT TOKYO KARANLIKTA
13 milyon kişinin yaşadığı başkent Tokyo karanlığa büründü. Nükleer tesislere 241 kilometre uzaklıkta olan Tokyo, geceleri gündüz gibi aydınlanmasıyla biliniyordu. Ancak deprem, tsunami ve nükleer felaketin ardından ülkede başgösteren enerji sorunu yüzünden hem karanlığa gömüldü, hem de hayalet kent haline geldi. Elektriklerin kesik olduğu kentte, süpermarketlerdeki raflar da boşaldı. Geceleri sokaklar bomboş. Yetkililer halkı mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmama konusunda da uyardı.
ÖLÜ SAYISI 6911 OLDU
Japon yetkililer, deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 911 olduğunu, kayıpların ise 10 bini aştığını açıkladı. Tsunami, alıp götürdüğü için kayıpların pek çoğunun bulunmasının imkânsız olduğu belirtiliyor. Japonya’daki felaketin rakamsal boyutları şöyle:
- Ölü sayısı: 6 bin 911 (Tahmin edilen: Onbinlerce kişi)
- Kayıp: 10 bin 754 (Tahmin edilen: Onbinlerce kişi)
- Yaralı: 2 bin 409
- Yardım görevlisi: Yaklaşık 80 bin
- Tahliye edilenler: 500 bin
- Hasar gören bina: 80 binden fazla
- Hasar gören ev: En az 7400
- Elektriksiz ev: 850 bin
- Su verilmeyen ev: 1.5 milyon
- Maddi hasar: Şimdilik 88 ve 132 milyar Euro arasında.
GAZETE HABERTÜRK