Başbakan Francois Fillon başta olmak üzere iktidar partisinin önemli isimlerinin karşı çıktığı konferansa, bakanlar kurulunun 12 üyesinin katılacağı açıklandı.
Fransa'daki Müslüman dernekleri konferansı boykot edecekler. Sivil toplum örgütleri ve insan hakları dernekleri de ''yabancı düşmanlığını körükleyeceği'' gerekçesiyle bu tartışmaya karşı çıkıyor.
Konferans sonucunda ortaya atılacak önerileri, iktidar partisinin karar tasarısı olarak parlamentoya getirmesi bekleniyor.
İmamların eğitimi, dini yerlerin koşulları, din özgürlüğü ve laiklik kurallarının sınırları, hastanelerde ve çocuk yuvalarındaki kurallar, laiklik ve cumhuriyet ilkeleri konferansta ele alınacak konulardan başlıcaları.
Fransa'da altı büyük dinin temsilcisi geçen hafta ortak yayımladıkları bildiride, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçiminin kampanyası öncesinde laiklik konusunun tartışmaya açılmasını istemedikleri açıklamıştı.
Fransa'daki Katolik, Protestan, Ortodoks, Müslüman, Musevi, Budist kesimlerin dini temsilcilerinin, konuyla ilgili olarak hazırladıkları ortak bildiride, iktidar partisi temsilcilerinin özellikle arzu ettiği, aşırı sağın da destek verdiği bu tartışmanın ''kavram kargaşasına yol açacağı ve toplumdaki bazı kesimleri korkutacağı'' uyarısında bulunulmuştu.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son kanton seçimlerindeki ağır yenilgiye ve partisi içindeki itirazlara rağmen ''laiklik ve İslam'' konusunu, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi tartışmaya açma konusunda ısrarlı olduğunu bildirmişti.
Fransız basını, iktidar partisi içinde ''laiklik ve İslam'' tartışmasının artık açılmamasını isteyenlerin sayısının giderek arttığını duyurmuştu.
Basın, iktidar partisi içinde ülkedeki Müslümanları ''korkuttuğu ve yaraladığı'', ''tartışmanın sadece aşırı sağın çıkarlarına hizmet ettiği'' yolunda düşünenlerin oldukça fazla olduğunu aktarıyor. Siyasi uzmanlar ise ''İslam ve laiklik''tartışmasının, aşırı sağın güçlenmesine yol açacağı görüşünde.
AA