Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tüm eleştirilere rağmen, ülkesinin NATO’nun askeri kanadına geri dönüşünü resmen açıkladı. Sarkozy, ülke diplomasisini güçlü bir savunmayla destekleyeceklerini belirterek, Fransa’nın Amerika’nın etkisi altına gireceği eleştirilerine karşı çıktı. Sarkozy, Türkiye’nin, kendi toprakları üzerinden Irak’a asker gönderilmesine karşı çıktığını hatırlatarak, üye ülkelerin gerektiğinde NATO kararlarını uygulamadıklarına dikkat çekti.
NATO’nun 3-4 Nisan’da Fransa ve Almanya’da yapılacak 60’ıncı yıldönümü zirvesi için geri sayım başlarken, bu sene, 43 yıllık ayrılığa son vererek NATO’nun askeri kanadına dönmek isteyen Fransa, tartışmaların merkezine oturdu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, muhalefetin yoğun eleştirisine rağmen askeri kanada dönüş kararını tarihi Harp Okulu (Ecole Militaire) binasında resmen açıkladı.
Muhalefet, hatta kendi partisinden bazı milletvekilleri Nicolas Sarkozy’nin bu kararıyla 1966’da ülkesinin bağımsızlığı için NATO’nun askeri kanadından çıkan eski Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’e ihanet ettiği eleştirilerini getirdi. Ülkesinin NATO’nun pekçok askeri operasyonlarına katılıp asker göndermelerine rağmen, strateji ve karar alma birimlerinde yer almamasının gerçekçi olmadığını savunan Sarkozy ise, Fransa’nın diplomasi alanındaki adımlarını güçlendirmek için bu dönüşün önemli olduğunu vurguladı.
Sarkozy, Fransa’nın Amerikan şemsiyesi altına girerek bağımsızlığını yitireceği ve askeri kanada girseydi Irak savaşına da gireceği eleştirilerini de, NATO üyesi olup NATO’nun her kararını uygulamayan ülkeleri örnek göstererek yanıt verdi. NATO ile Irak’taki savaşın bir ilgisi olmadığını savunan Fransa Cumhurbaşkanı Almanya’nın NATO’nun askeri kanadında olduğu halde Irak’a müdahale etmediğini,İspanya ve İtalya’nın başta katıldıklarını ancak istedikleri anda çıktılarını, Türkiye’nin ise, Amerikan askerlerinin topraklarından geçmesine izin vermediğinin altını çizdi.
Son olarak Fransa’nın NATO ile birlikte « müslümanlara karşı » bir uygarlık savaşı içine gireceği eleştirilerini yanıtlayan Sarkozy, Bosna’da ve Kosova’da müslümanların imdadına NATO’nun yetiştiğine dikkat çekti.
Fransa’da 5’inci Cumhuriyetin kurucusu Charles de Gaulle, ülkesinin bağımsızlığı için 1966 yılında tarihi bir konuşma ile NATO’nun askeri kanadından çıktıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine 100 bin Amerikan askeri Fransa’yı terketmişti. Berlin duvarının yıkılmasının ardından eski Cumhurbaşkanları François Mitterand ve Jacques Chirac da koşulların değiştiğini belirterek geri dönüşü savunmuş ancak bu kararlarını uygulamaya geçirmemişlerdi.
Seçim kampanyasından bu yana askeri kanada geri dönüşü her fırsatta dile getiren Sarkozy ise bu konuda kararlı. Karar önce 17 Şubat’ta Fransa Parlamentosu’nun onayından geçecek, ardından da 3-4 Nisan’da Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl kentlerinde yapılacak NATO zirvesinde açıklanarak resmiyet kazanacak. Böylece Fransa, NATO ile yaşanan 43 yıllık ayrılığa da son vermiş olacak. Zirvenin ardından Fransa, birisi Amerika’nın Virginia eyaleti, diğeri de Portekiz’de olmak üzere iki askeri üssün komutanlığını alacak.